Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Кралев връчи „Спортен Икар“ за шампионско дълголетие на Ивет Лалова

Спорт

Кралев връчи „Спортен Икар“ за шампионско дълголетие на Ивет Лалова

Министърът на младежта и спорта връчи наградата на Фондация „Български спорт” в категория „Шампионско дълголетие” на Ивет Лалова. Лекоатлетката направи фантастичен летен сезон. На 35 години тя се доказа като част от световния елит, след като покри норматив за участие на Олимпийските игри в Токио на 100 и 200 м. Освен това Лалова беше сред финалистките в дългия спринт на Световното първенство в Доха, Катар, нареждайки се на седмо място в крайното класиране.

„Много се вълнувам, когато виждам на сцената да излизат толкова много успели български спортисти - нашите големи легенди, олимпийски шампиони в близкото минало, които продължават да ни радват, които продължават да бъдат вдъхновение на всички млади атлети. Радвам се, че връчих наградата на такава личност като Ивет Лалова, която е призната и обичана в целия свят не само заради спортните си успехи, но и заради личността, която тя представлява. Изпращаме една интересна година. Няма как да не четем резултатите от 2019-а в контекста на предстоящите Олимпийски игри. Много силно представяне на нашите спортисти, които останаха в подножието на върха, но постигнаха страхотни резултати – Владимир Илиев, Тайбе Юсеин, пробива на Божидар Андреев, Радо Панталеев. Постоянна класа показва нашият ансамбъл по художествена гимнастика и донесе медали от Световното първенство. Европейските игри в Минск, които все още търсят своето място под слънцето и в календара, се оказаха една много сериозна проверка за нивото на нашите атлети. Там успяхме да се представим много по-достойно и убедително, в сравнение с Игрите преди 4 години, което ни дава надежда за по-силно представяне на олимпиадата догодина. На крачка от медалите по време на световни първенства останаха Боряна Калейн, Даниел Асенов, Ивелина Илиева, Иво Ангелов, но те са в зоната на отличията. Имахме силно представяне, но нашите възможности са по-големи и трябва да вярвате в силите си, за да се реализирате на Олимпийските игри. Пожелавам ви здраве и късмет”, заяви Красен Кралев в речта си пред гостите на церемонията.

„Спортен Икар 2019” заслужи Владимир Илиев. През март тази година той донесе исторически първи медал за мъжкия ни биатлон от Световно първенство. Илиев финишира втори в индивидуалната надпревара на 20 км на шампионата в Йостерсунд, Швеция. Неговата награда получи майка му Красимира Илиева, тъй като новият сезон за биатлонистите вече започна, а на националите им предстоят стартове за Световната купа във Франция.

Призът за отбор на годината заслужи националният тим по баскетбол за жени до 20 г. Момичетата водени от старши-треньора Таня Гатева спечелиха европейската тила в Дивизия Б.

За проявен висок спортен дух награди получиха плувци от различни поколения. Отличен беше 11-годишният Калоян Кичуков, който прояви мъжество и характер, спасявайки живота на 6-годишно дете от Русия, благодарение на уменията си, придобити по време на тренировките. На 92 години Тенчо Тенев също беше отличен заради спечелените седем медала от Световното мастърс първенство в Куанджоу, Република Корея.

В категория „Впечатляващо представяне” журито отличи състезателката по фехтовка Йоана Илиева, която стана носителка на Световната купа на сабя за жени до 20 години.

В категория „Достойно представяне” Икари получиха Мария Оряшкова, Тайбе Юсеин и Християн Стоянов. Оряшкова триумфира на Световното първенство по самбо и на Европейските игри в Минск. Юсеин се окичи с европейска титла и сребърен медал от Световното първенство по борба, който й донесе и квота за Игрите в Токио. Стоянов стана световен шампион с нов европейски рекорд на 1500 м по време на първенството по лека атлетика за хора с увреждания в Дубай.

За пробив в световния спорт беше наградена световната шампионка за девойки в ловната стрелба (трап) Селин Али. Това е първи медал за България в този спорт независимо от формата на състезанието. 2019-та беше историческа и за конния спорт с бронзовия медал на Ая Митева от Европейското първенство по прескачане на препятствия за юноши и девойки. Сред младите и талантливи български спортисти бяха отличени още световната и европейска шампионка по модерен петобой за девойки Светла Згурова и плувенцът Йосиф Миладинов, който се нареди трети в света на 50 м бътерфлай и трети в Европа на 100 м бътерфлай.

Със специалната награда на Фондация „Български спорт” бяха удостоени щангистът Божидар Андреев, кануистът Ангел Кодинов, боксьорите Радослав Панталеев и Уилиам Чолов.

„Пожелавам ви успех и да следвате линията, която следвахте през тази година, защото очевидно тя е успешна. Ние ще бъдем с Вас и ще помагаме с каквото можем и не забравяйте винаги да носите България в сърцето си, защото всички наши сънародници очакват от Вас тези успехи, които да ги накарат да се гордеят. Знам, че можете и имате сили да го направите”, обърна се към спортистите министър Красен Кралев.

Кралев връчи почетни плакети на ММС на 24 медалисти от Европейските мастърс игри в Торино, Италия и Световното мастърс първенство по плувни спортове в Куанджу, Република Коря.

По повод навършването на кръгли годишнини председателят на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова награди заслужи спортисти, треньори и деятели. В церемонията „Спортен Икар 2019” участие взеха още заместник-председателите на БОК Любо Ганев, Йорданка Благоева, Красимир Инински и проф. Пенчо Гешев, председателят на Фондация „Български спорт“ Николай Божинов, изпълнителният директор на Фондацията Цено Ценов, членове на Управителния й съвет и Изпълнителното бюро.

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети