Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Красен Кралев и Ненад Лалович откриха олимпийската квалификация по борба в София

Спорт

Красен Кралев и Ненад Лалович откриха олимпийската квалификация по борба в София

Над 460 борци ще си оспорват последните квоти за Токио

Министърът на младежта и спорта в оставка Красен Кралев, президентът на Международната федерация по борба (UWW) Ненад Лалович и президентът на Българската федерация по борба (БФБ) Христо Маринов откриха световната олимпийска квалификация, на която домакин е столичната “Арена Армеец”. Над 460 състезатели ще си оспорват последните 36 квоти за Летните олимпийски игри в Токио.

„За България е огромна чест да бъде домакин на последното голямо състезание по борба преди Олимпийските игри. Близо 500 борци ще се борят, за да разпределят последните квоти за Игрите в Токио. Да организираш състезание в условията на пандемия е изключително голямо предизвикателство, с което вярвам, че ние ще се справим. Уверявам състезателите, треньорите и гостите, че здравето им е приоритет за нас. Благодаря на президента на UWW Ненад Лалович за поредното голямо доверие, което ни гласува, като ни даде възможност да бъдем домакини на този турнир. Виждаме, че постепенно спортният живот се завръща към нормалността и се надявам, че съвсем скоро ще се срещнем на Летните олимпийски игри в Токио” заяви министър Кралев по време на откриването.                   

Той поздрави президента на БФБ Христо Маринов за огромните усилия, които са положени, за да може надпреварата да се състои и да бъдат спазени всички изисквания за запазване здравето на спортистите.

Президентът на UWW и член на Международния олимпийски комитет Ненад Лалович благодари на спортния министър и Организационния комитет на турнира за отличните условия, които са предоставени на всички участници. “Българите са отдадени на борбата и сега ни оказват огромна помощ, за да изберем най-добрите състезатели, които да вземат участие на Летните олимпийски игри. Атлетите няма да бъдат селектирани по административен начин, а след схватки на тепиха. Не много спортове могат да се похвалят с подобно нещо”, каза Лалович. В знак на благодарност за добрата организация на надпреварата той връчи плакети на министър Красен Кралев и президента на БФБ Христо Маринов.

България е представена от 13 борци в квалификационния турнир. В първия ден на надпреварата Ахмед Батаев ще има шанс да спечели квота, след като достигна до полуфинал в категория до 97 кг. В решителна схватка Батаев ще се изправи срещу представителя на Италия Ейбрахам де Хесус Руано.

Утре (07.05) в „Арена Армеец” започват схватките при жените. Квоти за страната ни ще опитат да спечелят Мими Христова (68 кг), Сезен Белберова (53) и Мария Оряшкова (76). В събота (08.05) са схватките в класическия стил, в които участие ще вземат Иво Ангелов (60 кг), Дейвид Димитров (67), Айк Мнацаканян (77), Даниел Александров (87) и Радослав Георгиев (130).

До момента страната ни има 5 квоти, спечелени от Тайбе Юсеин, Миглена Селишка, Евелина Николова, Кирил Милов (97 кг, кл.стил) и Георги Вангелов (57 кг, св. стил).

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети