Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Министрите на младежта и спорта на България и Сърбия подписаха Меморандум за разбирателство

Спорт

Министрите на младежта и спорта на България и Сърбия подписаха Меморандум за разбирателство

Министрите на младежта и спорта на България и Сърбия подписаха Меморандум за разбирателство - Tribune.bg
Снимка:

Кралев: Домакинствата, за които работим със Сърбия, ще бъдат мощен тласък за икономиката в региона

„Тези домакинства, за които работим заедно с Република Сърбия, ще бъдат един мощен тласък за икономиката в региона.“ Това заяви министърът на младежта и спорта на България Красен Кралев, който днес посрещна в София сръбския си колега Ваня Удовичич. Двамата подписаха Меморандум за разбирателство между Министерство на младежта и спорта на Република България и Министерство на младежта и спорта на Република Сърбия за сътрудничество в областта на младежта и спорта.

Събитието се състоя в Музея на историята на физическата култура и спорта.

По силата на споразумението двете страни ще насърчават обмена на опит в институционалното сътрудничество, областта на науката и технологиите, приложени към спорта, спортната медицина, борбата срещу негативните явления в спорта и организирането на спортни мероприятия. Освен това България и Сърбия ще си сътрудничат при обучението на спортни специалисти, програми за подкрепа и насърчаване на спорта за хора с увреждания, областта на спортния туризъм и обмена на опит в младежките политики, проекти и програми.

„Днес е един много важен момент за нас и аз съм много щастлив, че подписахме Споразумението. Умислени в ежедневието и многото ангажименти, забравяме най-близките си хора. Аз смятам, че сръбският народ е един от най-близките приятели на България и поправихме този пропуск – че досега не бяхме подписали споразумение. Така или иначе дори, без това споразумение, ние си сътрудничим отлично. По време на двата мандата, през които аз съм министър, мога да кажа, че сътрудничеството със сръбското министерство е на много високо ниво“, посочи Красен Кралев

„Ще продължим заедно да се борим за чист спорт. Много важно е да се увеличи интензивността на контактите между младежките организации в двете държави. Знаете, че можем да общуваме прекрасно и без превод“, отбеляза министърът.

По думите му има още много работа да се свърши и по отношение на общите балкански проекти за домакинство на големи състезания.

„Това е един много мощен инструмент да се промотира културата на двете държави, нашите балкански традиции и тези домакинства, за които работим заедно с Република Сърбия, ще бъдат един мощен тласък на икономиката в региона“, категоричен е Кралев.

Удовичич поздрави министър Кралев за огромните успехи в напредъка и развитието на младежкия спорт и по специално промотирането на България в международните спортни организации, както и неговата борба и участие в Международната антидопинг агенция.

„Г-н министърът като състезател на дълги разстояния е свикнал да показва изключителни резултати на края на състезанието. Днес с подписването на този меморандум ние постигнахме един изключителен напредък в развитието на спортните отношения между двете страни. Като двама бивши спортисти ние знаем, че този документ ни задължава да имаме конкретни резултати. Вярвам, че в следващия период ще успеем да постигнем резултати в съвместното участие като домакини на събития. Да направим реклама на спортния туризъм и по-голям брой български спортисти да се подготвят в Сърбия и съответно сръбски да се подготвят в България“, посочи сръбският министър.

Той припомни, че сръбските състезатели по борба винаги са се подготвяли в България за големи състезания.

Ваня Удовичич подчерта, че трябва да си помагаме в международен план и чрез сътрудничеството си да направим една добра реклама на нашия спорт. По думите му границите са там, където ги поставяме и между нашите две страни няма граници.

„Това, което очаквам е, скоро да имаме среща между четирите държави – с Гърция и Румъния. Сигурен съм, че ако заедно участваме и заедно се потрудим, ще успеем да организираме европейско или световно първенство в тази част на Европа“, категоричен е той.

По думите му световното първенство по волейбол за жени е добър пример за добрата съвместна работа.

„Знаехте, че изчаквахме провеждането на избори в Гърция и Румъния. От месец насам има нов министър на спорта в Румъния. В Гърция по-рано се проведоха изборите“, допълни от своя страна министър Красен Кралев.

След подписването на Меморандума Кралев и Удовичич проведоха работна среща, посветена на продължаването на преговорите между Сърбия, България, Румъния и Гърция за общо домакинство на Мондиал 2030 или Евро 2028. В телефонен разговор новият министър на спорта на Румъния потвърди пред Кралев и Удовичич ангажимента на Румъния за обща Балканска кандидатура. Министър Йонут - Мариан Строе заяви, че в следващите две седмици Сърбия, България и Гърция ще получат покана за работна среща в Румъния, информираха от Министерството на младежта и спорта.



Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети