Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Кралев проведе работна среща със спортни клубове в Русе (СНИМКИ)

Спорт

Кралев проведе работна среща със спортни клубове в Русе (СНИМКИ)

През последните пет години в областта са инвестирани над 37 млн. лева в спортна инфраструктура, заяви Кралев

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и народният представител и областен координатор на ПП ГЕРБ-Русе Пламен Нунев проведоха двучасова работна среща с представители на спортни клубове в община Русе. Домакин бе Спортното училище „Майор Атанас Узунов“.

През последните пет години в областта са инвестирани над 37 млн. лева в спортна инфраструктура.  Ремонт на залата по борба в комплекс „Локомотив“ на стойност 194 400 лв. бе извършен през 2015 година. Отново тогава беше открита „Арена Русе“, в която държавата вложи първоначално 9 млн. лева, а преди две години придоби 51% от собствеността срещу 20 млн. лева. Близо 1 млн. лева бяха вложени през 2016 г. в модернизацията на Градския стадион. През 2018-та приключи цялостният ремонт на волейболната зала „Иван Ханджиев“ на стойност 240 527 лв., а през 2019-та 3 млн. лева бяха вложени в ремонт на СУ „Майор Атанас Узунов“. В изграждането на многофункционална спортна зала в Бяла са вложени 1,8 млн. лв. от републиканския бюджет и 1,2 млн. лв. от Общината. Капацитетът на съоръжението е 500 места. Миналата година Министерството на младежта и спорта отпусна 105 890 лева за ремонт на залата за вдигане на тежести в комплекс „Ялта“, както и 257 542 лева за цялостната реконструкция и оборудване на залата по бокс.

В момента тече ремонта на закритата лекоатлетическа писта в комплекс „Ялта“ – проект за 162 604 лв. Тя трябва да е готова в края на март. Освен това се изгражда физкултурен салон в Професионална гимназия по туризъм „Иван Павлов“ за 860 000 лв. В Бяла, Борово и с. Щръклево предстои да бъдат изградени три футболни игрища, всяко на стойност 150 000 лв.  4 площадки за стрийт фитнес ще са на разположение на жителите на Ценово, Сливо поле, Две могили и Полско Косово, като във всяка от тях се инвестират 50 000 лв.

33 клуба от град Русе получават финансиране по Програмата за развитие на спортните клубове, което тази година е завишено двойно – общо 573 887 лв. Средствата ще бъдат изплатени още през февруари. Представителите на клубовете благодариха на министър Кралев за далновидното решение, което ще подпомогне значително тяхната дейност през настоящата година. „През 2021 година планираме клубовете да получат допълнително средства, а следващата година ще има ново значително увеличение. През следващия мандат ще отделяме значително повече средства за клубовете, тъй като на това ниво се върши основната работа при изграждането на спортистите“, каза министър Кралев.

По време на срещата бяха споделени както добри практики и успехи, така и проблеми, които срещат клубовете, развиващи активна дейност. Един от основните въпроси, който беше поставен, е свързан с липсата на басейн с олимпийски размери в града. „Направихме много за спортната инфраструктура в страната, но все още сме длъжници на плуването. Русе има нужда от нов голям басейн и мислим в тази посока. Издръжката на такова съоръжение е много скъпа и това също трябва да се има предвид. На този етап ще помогнем за ремонта на тръбите на съществуващия басейн в Гимназията по корабоплаване, където тренират 400 деца и ще търсим начин да се пусне отново басейна „Спарки““, заяви министър Кралев и допълни, че каквото е поел като ангажимент, ще бъде изпълнено.

Освен плувните спортове, въпроси поставиха клубовете по лека атлетика, стрелбата с лък и скокове на батут. Част от тях имат проблеми с отоплението. Кралев заяви, че ще се отделят необходимите средства за газификация на новата боксова зала, както и за тази за стрелба с лък, като очаква да получи проекта от Община Русе. 

По-рано през деня министър Кралев посети на място базите за гребните спортове на Лесопарк „Липник“. СК по кану-каяк „Георги Демирев“ получава 24 740 лв. по Програмата за развитие на спортните клубове, а СК по кану-каяк „Локомотив“ получава 32 895 лв. по същата програма. Министерството на младежта и спорта ще закупи лодки на двата клуба, които са необходими за тренировъчния комплекс. Планира се изграждането на нови санитарни помещения и съблекални. Децата показаха на министъра една от лодките, която е „жива легенда“ за този спорт, тъй като е била използвана по време на Олимпийските игри през 1976 година. Кралев се срещна и с ръководството на клуба по академично гребане „Локомотив“, което има нужда от обновяване на базата.

На Градския стадион в Русе Красен Кралев се срещна с ръководствата на ФК „Дунав“ и с клуба по футзал ФК „Русе“, след което разговаря с Анна Мария Дялова, състезателка по бокс, която завърши на трето място на европейското първенство.

Министърът инспектира строителните дейности в закритата лекоатлетическа писта в комплекс „Ялта“. Припомняме, че Министерството на младежта и спорта осигури необходимите средства за реконструкция и модернизация на малката зала със закрита писта, която от години е в лошо състояние. Тя не е ремонтирана основно откакто е направена преди 50 години, но до края на следващия месец лекоатлетите ще имат перфектни условия за подготовка и на закрито.

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема