Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Министър Кралев: Спортният сектор в Европа се нуждае от план за действие за справяне с последиците от пандемията

Спорт

Министър Кралев: Спортният сектор в Европа се нуждае от план за действие за справяне с последиците от пандемията

Министър Кралев: Спортният сектор в Европа се нуждае от план за действие за справяне с последиците от пандемията - Tribune.bg
Снимка:

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев взе участие във видеоконференция на министрите на спорта в Европейския съюз относно въздействието на COVID-19 върху сектор "Спорт". В срещата се включи и европейският комисар с ресор “Иновации, изследвания, култура, образование и младеж” Мария Габриел.

„Спортният сектор в Европа се нуждае от план за действие за справяне с последиците от пандемията COVID-19 за спорта. Трябва да гарантираме, че спортният сектор отговаря на условията за получаване на средства от ЕС, включително чрез структурните фондове, глава „Спорт“ на програма „Еразъм+“ и всички други съответни програми на ЕС“, каза министър Кралев.

Спортният министър посочи, че мерките, които правителството на България въведе в борбата с COVID-19, показват отлични резултати. Но правилата за физическо дистанциране и затварянето на спортните съоръжения правят невъзможно нашите спортисти да продължат тренировките си, както обикновено.

„Това не спря силния дух и иновативното мислене на нашите спортисти, треньори и спортен персонал. Много от тях прилагат иновативни решения за тренировки у дома и използват цифровите технологии не само за комуникация, но и за създаване и споделяне на качествени тренировъчни режими. Радвам се, че онлайн мотивацията, идваща от спортното движение, оказва положителен ефект и върху нашите граждани, които активно поддържат форма в домовете си. България с радост подкрепи и кампанията на Европейската комисия „BeActiveAtHome“, допълни Красен Кралев. Важна роля за успеха на подобни инициативи имат и медиите, които ги популяризират. Заедно с една от най-гледаните национални телевизии в България bTV, Министерството на младежта и спорта инициира платформата ”Играй и спортувай вкъщи” за поддържане и подобряване на физическата форма на децата. Изявени български спортисти ще демонстрират на достъпен език от екрана комплекс от упражнения, съобразени с възрастта на отделните групи подрастващи.

Красен Кралев изрази благодарност, че българското правителство, начело с премиера Борисов, призна спорта като един от секторите, отговарящи на условията за незабавна финансова помощ. „България въведе мярка, която позволява субсидиране на 60% от заплатите на служителите на дружествата, притежаващи или управляващи спортни бази за срок до 3 месеца. Собствениците им могат да кандидатстват за това подпомагане, като се цели да се сведе до минимум съкращаването на служители“, посочи той.

Министър Кралев поясни, че е в постоянен контакт с всички спортни  федерации и е направил всичко в правомощията му да няма промени в бюджетите им за 2020 г. въпреки големия брой отменени състезания и невъзможността да продължат ежедневното си функциониране. „Ще направим всичко възможно да използваме бюджетите, предназначени за състезания, за тренировъчни лагери и други тренировъчни дейности. В процес сме на изготвяне на план за поетапно възстановяване на тренировъчните дейности. Заедно със спортните федерации в момента търсим възможни решения за актуализиране на националните спортни календари, което не е лесна задача, тъй като трябва да бъдат съобразени и с европейските и международни календари и с премахването на рестриктивните мерки в световен мащаб“, каза още той.

Спортният министър счита за необходимо да се гарантира наличното национално и европейско финансиране за поддържане на работните места в сектора и подпомагане на организациите с техните текущи разходи, когато това е възможно. „Наша отговорност е надлежно да информираме сектора за всички налични инструменти и да осигурим по-лесен достъп до тях“, допълни Кралев.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети