Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. На изпроводяк: Спортният министър се закани да вземе лиценза на щангите

Спорт

На изпроводяк: Спортният министър се закани да вземе лиценза на щангите

На изпроводяк: Спортният министър се закани да вземе лиценза на щангите - Tribune.bg
Снимка:

Днес министърът на младежта и спорта в оставка Радостин Василев се срещна с председателя на Българската федерация по вдигане на тежести Неделчо Колев. След пореден отказ за конструктивен диалог, иницииран отново от министър Василев, и предоставяне на необходимите документи за финансиране от страна на Колев, той поставя Министерството на младежта и спорта само пред една опция - да спре финансирането на БФВТ и да отнеме лиценза на федерацията, съобщиха от ММС.

Неделчо Колев се показа като човек, който не е в състояние да управлява БФВТ поради непреодолими дефицити отвъд личния си интерес. Той отказва да спазва каквито и да било срокове, да има изрядни документи, да изразходва държавни средства по предназначение, а не по лична преценка.

Фактологията по казуса е следната, твърдят те:

- Просрочено задължение по споразумение от 15 април 2022 г., което е за изискуемо задължение в общ размер на 31 193,56 лв., произтичащо от Програмата за олимпийска подготовка и Програмата за развитие на спорта за високи постижения за 2021 г. Съгласно чл. 1 на гореспоменатото споразумение падежът на втората вноска в размер на 2 600лв. е 15 юни 2022 г. Към днешна дата (08.07.2022 г.) тази вноска все още не е изпълнена.

- Заявките за средства на Българската федерация по вдигане на тежести (БФВТ) за месеците юни и юли са задържани. Освен това тези заявки са направени и извън срока до 20-о число на предходния месец. За същото БФВТ е уведомена писмено.

- БФВТ не е предоставила всички договори със спортисти, треньори и длъжностни лица съгласно чл. 11 от договора по Програмата за финансово подпомагане на дейности в областта на спорта за високи постижения за 2022 г.

-  Към момента БФВТ подлежи на отнемане на лиценз поради непредоставени документи в срок по чл. 30. Министерството на младежта и спорта си запазва правото следващата седмица да предприеме действие по отнемане на спортния лиценз на БФВТ.

Министър Василев отправя последно предупреждение към Неделчо Колев и ако от негова страна не бъдат предприети никакви мерки, през следващата седмица ще бъде отнет лицензът на БФВТ. Това означава, че действията на Неделчо Колев ще доведат до невъзможност за участия на националния отбор на световни и европейски форуми и завоюване на олимпийски квоти.

Предвид усложнената ситуация в БФВТ, продължаващите съдебни спорове за управление на централата и забавянето в документацията, която се изпраща към ММС, министър Василев е притеснен и загрижен за развитието на спорта.

ММС вече частично обезпечи финансирането на състезателите от осем клуба в щангите с допуснато допълнително финансиране за успехите им. Спортистите няма как да страдат заради спорове и нехайство от страна на ръководителите им. Действията на ММС са ясен знак, че са само в интерес на спорта и правилното му управление. От другата страна обаче стои човек, който е готов да жертва всичко, включително бъдещето на всички състезатели, за да защити личния си интерес.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати