Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Над 40 състезатели се включиха в Национална регата по кану-каяк за Купа “Черно море” 2021

Спорт

Над 40 състезатели се включиха в Национална регата по кану-каяк за Купа “Черно море” 2021

Вижте всички призьори

Над 40 състезатели от различни клубове в страната се включиха в третото издание на Национална регата по кану-каяк за Купа “Черно море” 2021.

Проявата се организира от домакините от варненския клуб „Черно море Бриз“, с подкрепата на Община Варна и Българския спортен тотализатор.

„Състезанието е било традиционно за града ни преди доста години, последното му издание е през 2008-а. От няколко години подехме инициативата за възраждане на спорта кану-каяк във Варна и вече за трета година провеждаме настоящата регата за купа „Черно море“, отбеляза председателят на СК за кану каяк „Черно море Бриз“ Александър Григоров.

„Времето беше много добро за състезание, въпреки неблагоприятната прогноза. Надявам се публиката, която се събра, също да е останала доволна“, допълни Григоров.
Предварително заявка за участие в регатата са подали също състезатели от Румъния и Македония, но не са успели да се включат заради ограниченията, наложени от пандемията от коронавирус.

Амбицията Националната регата по кану-каяк за Купа “Черно море” 2021 да стане традиционна потвърдиха и съорганизаторите. „Българският спортен тотализатор вече повече от 64 години подкрепя българския спорт, от близо година образование и култура. Ще продължим да развиваме тази своя благородна мисия. Всеки, който има желание да ни помогне е добре да участва в игрите на Спорт тото, защото с това печели спортът, печелите и вие, както гласи нашият девиз. Съвсем скоро поздравихме 118-ия тото милионер в нашата история, което е доказателство, че винаги има място в отбора на победителите и всеки трябва да опитва късмета си“, отбелязаха от Спортния тотализатор.

„Спортът кану-каяк е донесъл много отличия на Варна, но беше забравен дълго време. През последните години, благодарение на ентусиастите от клуб „Черно море Бриз“ той се възражда и ние ще продължим да го подкрепяме. През миналата седмица представителите на клуба се завърнаха от Държавното първенство в Пловдив с отлични резултати – 4 медала – 2 златни и 2 сребърни, както и много призови класирания. Във Варна като морска столица няма как морските и плажни спортове да не се развиват с приоритет“, отбеляза директорът на общинската дирекция „Спорт“ Кристиан Димитров.

Около 50 са състезателите, които тренират в СК за кану-каяк „Черно море Бриз“. В клуба работят трима треньори, а заниманията са ежедневни, както сутрин, така и следобед. Според председателя на СК за кану каяк „Черно море Бриз“ Александър Григоров спортът не е особено привлекателен за младите хора, тъй като е доста силов, изисква упоритост и постоянство, преди да дойдат успехите, а и не е много популярен през последните години, не е и комерсиален. Въпреки това, той призовава всички, които имат желание, да опитат, тъй като спортът развива освен физическите качества и дисциплината и учи на отговорност, което е изключително важно не само за успех в състезанията, но и в живота. Григоров отбеляза, че най-добрата възраст да се започнат тренировки е след 13-14 години, а най-важна е предварителната плувна подготовка, тъй като на състезателите доста често им се налага да плуват, преди да се научат да стоят правилно в лодката. „Всеки един, който е дошъл и е станал състезател, включително и най-добрите, които са ставали олимпийски шампиони дори, и те са се преобръщали в началото, и те са плували. Докато се научат да стоят и да управляват лодката минава доста време“, поясни той.

Последното състезание за представителите на СК за кану каяк „Черно море Бриз“ ще е регатата „Есенни ветрила“ на 30 октомври. С нея ще бъде закрит сезонът за всички морски спортове. „След нея, разбира се ще направим нашата равносметка, какво сме постигнали през годината и върху какво трябва да работим през следващата. Планове за новия сезон ще направим, след като разберем кои от състезателите ще продължат да тренират, тъй като при нас има голямо текучество на деца, тъй като както казах, спортът не е лек и изисква много труд и отдаденост, преди да дойдат резултатите“, завърши Григоров.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети