Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Националният отбор по баскетбол се завърна в България

Спорт

Националният отбор по баскетбол се завърна в България

Баскетболните национали се прибраха днес в България, след като постигнаха сериозен подвиг и се класираха на ЕвроБаскет 2022.

Селекцията на Росен Барчовски победи с една точка Латвия (66:65) и след десетгодишно прекъсване отново си осигури място сред европейския елит.

Играчите и щабът кацнаха на Летище София днес следобед без част от звездите ни, тъй като директно към клубните си отбори се присъединиха Константин Костадинов (Реал Мадрид) и Александър Янев (Бърно), а фенове посрещнаха националите с аплодисменти и викове „българи юнаци“.

Ето какво заяви треньорът на „лъвовете” Росен Барчовски при стъпването на родна земя:

„Може би за два дни малко сме се поуспокоили, еуфорията малко понамаля, но не напълно. Тепърва ще осъзнаваме какво е станало. Сега е повече емоция, повече радост, повече щастие. Има много хора, които са работили с тези момчета. Тези, които са ги открили като деца и са ги мотивирали и са работили по клубовете с тях, родителите им. Те са ги създали тези момчета. Предишният щаб, Любо Минчев – той започна изграждането на този отбор. Аз имах шанс да завърша този цикъл. Атмосферата е много добра. Опитахме във вчерашния мач да се върнем със същата мотивация като в първия, но не се получава. Няма как. Борихме се, много искахме и вчера да победим ама трудна работа. Много голямо изхабяване физическо и най-вече психическо. Доволен съм. Прибираме се здрави, с отрицателни тестове без контузии. В днешно време това е много важно. Колективен спорт не става с присаждане на каквито и да било звезди с една тренировка. Всичко се обърка – играта на отбора, играчите, треньора и го видяхте това нещо. Много исках Везенков, но да съм честен, не в последния момент. Има много такива примери. Звездите на Латвия просто не бяха себе си и не помогнаха. Това нещо с включване на които и да било играчи в последния момент не работи. Като игра дадохме почти всичко на мача с Латвия, като селекция липсват много играчи. В първия цикъл страшно много помогнаха в началото Станимир Маринов, Йордан Минчев, Божидар Аврамов, Павел Маринов. Ще им дойде времето и на тях, но има млади момчета. Липсва ни ръст. Живот и здраве, лятото ще се опитаме да направим подготовка с контролни срещи. Високите момчета Емил Стоилов, Николай Вангелов...вижда се с просто око, че страшно много ни липсва ръст. Просто сме много по-ниски от другите отбори. Бях готов Константин Костадинов да играе още в първия мач. Така се разви срещата, че не се наложи. Бях убеден, че за втория ще се случи. Той има огромно самочувствие. Това го казах. За таланта въобще не спорим, негово е бъдещето. Просто му трябва един мъжки отбор, в който да се включи, да започне да тренира и да играе. Стига вече с тези юноши. Време му е да влезе в мъжки отбор. Вървят процедури с центъра Дейвид Кравиш, но може би ще търсим вариант и с гард за всеки случай. Ако ми се гарантира, че Станимир Маринов е здрав, няма и да си помисля за друг, но в тази ситуация има често контузии. Но в тази ситуация ще се застраховаме. Ще подготвя програма за това лято, само се надявам да не ни отменят състезанията”, каза Барчовски, а капитанът на тима Чавдар Костов добави:

„Чувстваме се щастливи, все пак за това отидохме. Казах го и преди това на пресконференцията в София, че ние отиваме като фаворити със самочувствие, да вземем тази победа. През цялото време, през което бяхме там вярвахме, че можем да го направим и го показахме на терена. Наистина, не беше много приятен мач за гледане, защото беше много корав сблъсък, предимно се играеше в дефанзивен план, но свършихме това, за което отидохме. Победата си е победа. Спомняте си предишния мач с Латвия в Ботевград. Там беше предимно нападения, продължения, инфарктна победа. Много съм щастлив и всички момчета горят от щастие. На предишното европейско бях на 23 години, преди това на 20. Нямам много спомени. Спомням си, че играх доста добре пак под ръководството на Росен Барчовски и там взехме две победи. Мисля, че българският отбор нямаше победа от 20 години тогава. Така че чакаме следващото европейско и се готвим да изненадаме. Отборът има доста големи резерви от факта, че липсват доста играчи. Предполагам, че когато сме комплектовани отвсякъде, без контузени. Когато дойдат Везенков и Емил Стоилов и всички бъдем здрав, можем да направим една много хубава подготовка, понеже за европейското лагерът няма да е една седмица и да отидем да играем мачове. Там ще имаме достатъчно време, за да се подготвим. Надявам се всички да бъдем здрави. При положение, че знаят, че под ръководството на Росен Барчовски играем само европейски, за какво правят някакви импровизации до сега. Да си го бяха сложили него и да си чакаме да дойде моментът. Той в момента е доста улегнал, поне от предишното европейско, на което бях при него. Доста по-спокоен е и има някакъв контрол над играчите. Както виждате, отборът играе освободено при него, няма напрежение. Всички момчета имат голям респект към него и нещата се получават.”


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети