Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Какъв вариант за българския футбол е Димитър Бербатов?

Спорт

Какъв вариант за българския футбол е Димитър Бербатов?

Какъв вариант за българския футбол е Димитър Бербатов? - Tribune.bg

Вижте силните и слабите страни на кандидатурата

След като представи кандидатурата на действащия президент на БФС Михаил Касабов за най-високия пост във футбола, NOVSPORT ще направи това и с един от най-сериозните му конкуренти Димитър Бербатов. Ще се опитаме да покажем обективно силните и слабите страни на кандидатурата на бившия нападател на Манчестър Юнайтед. За да може читателите ни сами да си направят извода защо сме озаглавили нашата поредица „Невъзможният избор“. Въобще има ли добър вариант за българския футбол?

Екипът на Димитър Бербатов представи още на миналия конгрес своята програма и идеи за ръководството на футбола в България. Част от нея, обаче е неизпълнима и влиза в противоречие със законите в Република България или разпоредби на ФИФА и УЕФА.

В програмата се предлага да има мандатност на президента на БФС, като той не може да заема поста повече от 3 мандата или общо 12 години. В Изпълкома няма да има президенти на клубове. В БФС ще бъде направена нова структура с фокус върху националните отбори, детско-юношеския и аматьорския футбол. Клубовете ще бъдат подложени на финансов мониторинг и контрол на лицензите им.

В професионалния футбол се планира отделянето на ПФЛ от БФС. В Първа и Втора лига ще има задължение да играят по 90 минути определен брой създадени в същия клуб млади футболисти до 21 години. Нещо, което влиза в тотално противоречие с правилата във водещите първенства в Европа, където подобно условие няма…Предвидена е бонусна система за използването на повече собствени млади футболисти. Отборите ще могат да картотекират до трима футболисти извън ЕС, като заплащат допълнителна такса за всеки следващ. Бербатов и екипът му предвиждат широка дискусия с клубовете за промяна формата на първенството и прозрачно разпределение при изразходване на средствата от ТВ правата, което да гарантира тяхното увеличение. Това последното, обаче е абсолютно неосъществимо при сегашната ситуация на родния рекламен пазар и перспективите за следващите години.

В аматьорски футбол нещата са сведени до общи приказки като „Създаване на отдел за консултации и подпомагане на аматьорските клубове при: кандидатстване по програми на ФИФА и УЕФА; финансиране от ММС и общините; директно финансиране от БФС; облекчаване на съдийски, медицински и охранителни такси. Неща, които никой няма представа как ще сработят…

Интересна идея е зоналните и областните председатели на БФС да бъдат избирани от самите клубове, след обявяване на конкурси за длъжността. Това не е съвсем ясно дали и разрешено от ФИФА и УЕФА.

За сметка на това катастрофално е предложението в аматьорския и детско-юношеския футбол да се „намалят изискванията към квалификацията на медицинските лица“. Това според Бербатов означава допускане в аматьорския и детско-юношеския футбол при провеждане на футболните двубои медицински лица да бъдат медицински сестри и фелдшери с цел улесняване на организирането на мачовете и оптимизиране на разходите…А въпросът за грижата за здравето на аматьорите и подрастващите минава малко встрани за Бербо и компания.

По отношение на съдийството има някои меко казани, необмислени неща като например това нарядите за мачовете да се правят след пълно съгласие от всички членове на комисията. Нещо, което е отдавна отхвърлено от ФИФА и УЕФА, където назначенията се правят от един човек, който носи пълната отговорност. Друга идея е премахването на VAR-вановете и обособяване на специална стая в централата на БФС в Бояна. Това е чудесна идея и се практикува във водещите първенства в Европа, само че не е ясно откъде ще дойде финансирането…

По отношение на една от най-важните области, а именно финансирането на футбола, в програмата на Бербатов всичко е общи приказки и пожелания. Тук са и най-сериозните недомислия спрямо закона у нас. Там е записано: Международно финансиране от програми на ФИФА и УЕФА; Привличане на нови, силни и надеждни спонсори; Изготвяне на дългосрочна стратегия за маркетинг и реклама; Създаване на съвместни проекти с Министерството на младежта и спорта и Министерство на образованието и науката, насочени изцяло към детско-юношеския футбол, между училищните и университетските футболни първенства; Иницииране на промени в нормативната уредба и въвеждане на данъчни облекчения при спонсорство и инвестиции в спорта; Създаване на съвместни проекти с държавата и местната власт; Възможности за осигуряване на средства от националния и общинските бюджети за целево подпомагане на аматьорския и детско-юношеския футбол. Конкретно за финансирането от държавния бюджет и общинските бюджети някой трябва да каже на Бербатов и компания, че е забранено да се дават публични средства на търговски дружества, каквито са повечето от футболните клубове в Първа и Втора лига. Същото се отнася и за подпомагането на детско-юношеските школи, които са към тези клубове.  

В програмата на Бербатов е предвидено изграждане на нов Национален стадион за 31 000 зрители в София. Да имаме съоръжение, което да отговаря на най-високите изисквания на УЕФА звучи много добре. Но изниква въпросът кой ще инвестира в него? Построяването на нов стадион не може да се случи по никакъв начин без държавата и нейното решение за това. А Бербатов е последният човек, който ще може да повлияе за това на правителството. Защото седеше по цял ден в кабинета на Руди Гела с молба да го инсталира за президент на БФС. И сега е еднакво презиран и в партията на Бойко Борисов, и в тази на Кирил Петков.

СИЛНИ СТРАНИ: Бербатов има зад гърба си отлична футболна кариера и е разпознаваемо име по цял свят. Той е първият, а вероятно и последният българин, ставал голмайстор на Висшата лига. Благоевградчанинът има в екипа си няколко силни фигури, начело с футболен мениджър №1 на България в последните 20 години Николай Жейнов. За разлика от други конкуренти, Бербатов отдавна е представил своята програма за развитие на футбола ни, ако спечели властта.

Друг силен коз на бившия нападател на Манчестър Юнайтед е, че за него вече гласуваха 230 клуба. Това се случи на драматичния конгрес на БФС през октомври 2021 година, чиято съдба още не е решена от съда. Привличането на такова доверие е наистина впечатляващо, но факт е, че част от тези клубове вече не са членове на БФС и няма да участват във форума на 15 март.

СЛАБИ СТРАНИ: За съжаление на феновете на Бербатов, слабите страни на неговата кандидатура са много повече от силните. На първо място в екипа си той има компрометирани във времето хора. Като Михаил Мадански, участник в аферата с един от малкото случаи с доказана корупция във футбола ни като треньор в Янтра (Габрово), довел до изхвърлянето на клуба от Първа лига през 1993 година. Или Петър Величков, за когото е публична тайна, че е отстранен от поста шеф на OMW – България заради съмнителни сделки….

През последните 2 години стана пределно ясно, че бившият нападател на Манчестър Юнайтед няма подкрепата на президентите на професионалните клубове (никой освен издигналият кандидатурата му роден Пирин Благоевград публично не го подкрепя). Докато през октомври 2021 година зад него официално застанаха освен Пирин още Берое и ЦСКА. Не го подкрепят и аматьорските клубове. През май 2023 годна Бербатов и компания тихомълком започнаха да събират подписи за нов конгрес, след като предишната им такава "отлежава" в съда вече повече от 18 месеца в очакване на решение. И какво се случи? При необходими около 180 гласа, хората на бившия нападател успяха да съберат едва 80. И подписката отиде директно в кошчето за боклук…

В тази ситуация Бербатов направи грешката на два пъти да използва феновете за натиск срещу БФС, което се превърна в страхотен автогол за него. Първо на предна линия на протест пред централата в Бояна бяха изкарани невръстни деца, които мятаха домати и камъни. Нещо, което отврати нормалните българи и в техните очи Бербатов от велик голмайстор се превърна в човек, драпащ със зъби и нокти за властта в българския футбол….

След това Бербатов и кликата му бяха в основата на окървавения протест пред Националния стадион „Васил Левски“ по време на мача с Унгария на 13 ноември миналата година. Няколко седмици преди двубоя Бербатов и хората му непрекъснато надъхваха запалянковците да протестират и настояваха мача с Унгария да е в София. То не бяха писма до УЕФА и Спортния арбитраж, не бяха интервюта и публичен натиск да има публика на "Васил Левски"…И в крайна сметка „пожарът лумна“ и е цяло щастие, че в центъра на София не се стигна и до по-тежки последствия. А както през ноември NOVSPORT разкри, официален организатор на протеста, прераснал в хаос и размирици е човек от най-близкото обкръжение на Димитър Бербатов, Ивайло Грозев.

Бербатов така и не може да надвие егото си и продължава да бъде твърде труден за комуникация с хората. Бившият нападател на практика не говори с никого, освен с хората от екипа си, дори когато ходи да гледа на живо мачове от българското първенство. Изобщо не е ясно как той ще води диалог с представители на дъжавната и местната власт, ако оглави българския футбол. Всички тези неща се виждат с просто око и заради тях дори доскорошният му съратник Георги Градев го призова публично да се оттегли от надпреварата и да даде път на Стилиян Петров да се кандидатира за президент на БФС.

Голям минус за Димитър Бербатов е фактът, че той няма и един ден трудов стаж след кариерата си на футболист. Бившият нападател е с нулев управленски опит. Той никога не е заемал административна длъжност, нито е бил някакъв ръководител. Бербатов никога досега не е работил в екип.

Години наред идеолог в екипа на Димитър Бербатов беше неюристът Георги Градев. Колкото и се опитват да го „играят скарани“, нашето мнение е, че всичко е един театър и функцията на Градев беше да атакува основните конкуренти на Бербатов по пътя към властта в БФС.

И не на последно място, всички футболни хора помнят какво се случи през 2010 година…На 13 май намиращият се в пика на кариерата си като играч на Манчестър Юнайтед Димитър Бербатов свика пресконференция и обяви, че се отказва от националния отбор. Обяснявайки с мъглявото „натрупана умора“ и чувството, че е „изчерпан“ той каза че „дава път на младите“. Така Бербатов се превърна в очите на много хора в предател на Родината си едва на 29 години след като бе изиграл 77 мача и вкарал рекордните 48 гола с екипа на „трикольорите“. С което и до ден днешен си спечели презрението и гнева на милиони българи, разчитащи най-добрият ни футболист за XXI век до момента да поведе отбора към класиране на голямо първенство…Сега същият човек има претенциите да оправи родния футбол…

P.S. Наскоро маститият президент на Славия Венцеслав Стефанов в едно интервю между другото каза, че „Бербатов не искат да го видят в УЕФА - говорил е едни глупости“…Какво ли се крие зад това?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети