Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Нови подробности около въвеждането на ВАР в България

Спорт

Нови подробности около въвеждането на ВАР в България

Нови подробности около въвеждането на ВАР в България - Tribune.bg
Снимка:

Мениджърът на проекта "ВАР" в България - Петър Петров, коментира докъде стигна въвеждането на системата у нас.

"В момента обучаваме нашите съдии, паралелно с това инспектираме всички стадиони в България. Вече минахме тези в София. Работим с фирма, която е дъщерна на японския концерн SONY, тя обслужва ШЛ, Лига Европа, големите първенства. Договорът ще бъде за 4 пълни първенства, плюс плейофната фаза за 2020/2021, ако сме готови. Отделно тече обучение, чийто първи етап вече завърши. Главно се гледат клипове, live мачове, гледат срещи за комуникация, нивото на намеса. Отделно 8 наши бивши съдии получиха сертификати, за да въведем ВАР. Инспекцията по стадионите в провинцията си продължава. Фирмата дава съответни предписания, има изисквания по отношение на ъгъла на заснемане. Ще въведем и offside technology, за да имаме точност при засадата и елементарните грешки от последно време да бъдат избегнати", заяви Петров в "Студио Дерби".

"По изисквания на ФИФА и УЕФА в стаята ще бъдат действащи съдии от ранглистата. В момента се обучават 18 съдии и 18 асистент-съдии. Освен тях ще има и replay оператор, който ще бъде назначен от фирмата."

"Ние спечелихме проект във ФИФА и е осигурено финансирането, което ни дава възможност да започнем обучение още тази събота и неделя на нашите съдии"

"Ще има четири вана за ВАР. Два за мачовете в София и мачовете на Запад, един за мачовете на север - Варна, Разград, и един за Пловдив, Стара Загора и Кърджали. За всеки един от тези ванове ще има по едно техническо лице, един replay оператор", каза още Петров.

"Благодаря на всички юношески школи, с които правим тренинг в реална ситуация и чак тогава можем да преминем към въвеждането на ВАР. Иначе нашите съдии няма как да се упражняват."

"Средствата за ВАР са от ФИФА и УЕФА. Транспорт на ван, технически лица, оператори, всичко е от договора с фирмата. Клубовете поемат електрозахранването, платформите, на които да се разположат камерите, така че страничните линии да се виждат ясно, и оптичен кабел, който свързва вана и монитора. Имат и такса за домакинските мачове, сумата още не е определена от Изпълкома на БФС", допълни Петров.

"По протокол е ясно, че ВАР няма право да решава. Съдията трябва да реши. След взетото решение ВАР прави проверка и препоръчва, но докато няма решение на съдията, проверка не се прави. Това е много важно да се знае. Възможностите след това са да потвърди решението му, или да препоръча да отиде до монитора и да провери, но съдията решава".

"Съдийските наблюдатели също се включват в обучението, те ще слушат самата комуникация между рефера и ВАР вана. Тя ще бъде и записана, така че след края на мача съдийският наблюдател трябва да оцени целия екип. Ако има фрапантна грешка, оценката на главния съдия се намаля с 0,4. Тя ше бъде свалена, той ще бъде за наказание, но каква полза, ако решението не бъде променено на момента? Плюсът на ВАР е, че тя ще бъде решена на момента", завърши Петров.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема