Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Опитва ли Русия да сложи ръка на шахмата и футбола ни

Спорт

Опитва ли Русия да сложи ръка на шахмата и футбола ни

Опитва ли Русия да сложи ръка на шахмата и футбола ни - Tribune.bg

Президентът на Българска федерация по шахмат 2022 доц. д-р Венета Петкова даде интервю за NOVSPORT по актуални въпроси около ситуацията в този спорт у нас към момента. Както е известно, ръководената от нея организация има лиценз от ММС.

В същото време, създадената преди няколко месеца от съвсем малък брой клубове Българска спортна федерация по шахмат бе призната за пълноправен член на ФИДЕ. Международната федерация по шахмат, чийто президент от 2018 година е бившият вицепремиер на Русия от времето на Медведев Аркадий Дворкович. И макар седалището на тази организация да е в Швейцария, то публична тайна е, че всичко е под контрола на режима на Путин и решенията се взимат в Кремъл.

В БСФШ като голям фактор се изживява перхидроленият „специалист по спортно право“ без юридическа диплома Георги Градев. На въпрос на нашата медия „Какви са връзките на Градев с Русия? Сякаш те помогнаха за международния лиценз на представляваната от него федерация?“, доц. Петкова отговори лаконично и многозначително: „Градев е част от Sila International Lawyers, това е руска кантора“.

Какво представлява тази кантора? Sila International Lawyers е близка до Кремъл правна структура, която под прикритието на защита интересите на спортисти, брани руските интереси в спорта, пише в свое проучване Frognews. Дори Facebook индексира публикации на въпросната кантора като свързани с източници под контрола на руските власти. Техният човек в България е Георги Градев, твърди сайтът. Съществуват сериозни доказателства, че конците на световния шахмат се дърпат от Москва, а събитията в този спорт у нас през последните месеци показват, че руската спортна мафия иска да сложи ръка и на българския...И събитията около приемането на БСФШ във ФИДЕ само доказват сериозните намерения за това.


Известно е, че ФИДЕ като организация ползва постоянно правните услуги на Sila International Lawyers след идването на власт на Аркадий Дворкович. Нещо повече – при кандидатстването му за най-високия пост във федерацията през 2018 година кантората е защитавала интересите лично на Дворкович по дело в Международния спортен арбитраж относно допускането му до изборите за президент. А представител на Sila International Lawyers на делото е бил...неюристът Георги Градев.

И тук възниква резонният въпрос каква е връзката на Градев с близката до Кремъл правна структура. Отговорът – българинът е „партньор-основател на компанията“. Нещо, което е записано и в личния профил във Фейсбук на перхидроления „специалист по спортно право“ без юридическа диплома.  

Frognews разкрива, че Градев има две регистрирани фирми в руската столица. Той е и сред собствениците на международната компания по спортно право Sila International Lawyers, намираща се на ул. „Ленинская слобода“ №26. Тя бе основана през 2017 г. след обединението на неговото дружество за юридическа спортна защита „Градев спорт“ с московската компания „Легал спорт“. Съдружници на българския мениджър са руснаците Михаил Прокопец и Юрий Зайцев.

Към днешна дата Sila International Lawyers има офиси и в Нюшател, Швейцария, испанския град Валенсия, турския мегаполис Истанбул, както и в София. В официалния сайт като лице за контакти в българската столица е даден Георги Градев с неговия телефон и мейл.

Юридическата защита на няколко руски спортни федерации, водещи серия от дела срещу Международния олимпийски комитет (МОК) в Арбитажния спортен съд в Лозана е поета от московския офис на Sila International Lawyers.

След започнатата от Путин война в Украйна, руски спортисти не са допускани до големи спортни форуми. ФИФА и УЕФА пък извадиха футболните отбори от Русия от официалния международен спортен календар. Това, обаче едва ли е проблем за Георги Градев. По-лошото е, че тук възникват няколко сериозни въпроса, зададени преди повече от месец от Frognews, които продължават да са без отговор от родните власти...

Домогва ли се Кремъл до власт в българския шахмат? Може ли протежета на свързана с Москва кантора да продължават да дерибействат у нас? Може ли делегат на България в международна спортна федерация да е лице, не криещо топлите си контакти с Митрофанова и руснаците по висшите етажи в шахмата? Кой е призван да защити националните ни интереси в спорта? Спортният арбитраж ще се произнесе по спортните въпроси, а по политическите? Не е ли крайно време ДАНС и прокуратурата да се заемат със случващото се в българския шахмат, който напоследък изгражда истински шампиони и печели успехи на световно и европейско ниво?

Междувременно, след шахмата, Георги Градев се насочи и към футбола. Той обяви, че се кандидатира за президент на БФС за предстоящия извънреден конгрес на 15 март. В публикации във Фейсбук, типично в своя стил той постоянно атакува хора, заканва се със съд, затвор и т.н. Постоянно обикаля медиите, дава бомбастични интервюта, говори за революции, „кръстоносни походи“ и т.н.

Логично, обаче възникват въпросите дали зад тези кресливи и високопарни изявления не стои нещо съвсем друго. А именно опит на руската спортна мафия да сложи ръка и над българския футбол? Където парите, интересите, общественото влияние и всичко останало са в хиляди пъти по-големи от шахмата? Дали всичко не е една голяма димка, зад която всъщност отново прозира дългата ръка на Кремъл? Ще бъде ли допуснато от българската държава това да се случи на 15 март? Отговорите предстоят...

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Явлението Георги Градев: Остап Бендер, Били Лъжеца, Франк Абагнейл или Генчо Гунчев от Опасен чар?

Болезнени амбиции и нулеви шансове: По какво си приличат Радостин Василев и Георги Градев?

Вън ментетата от спорта: Истината за Георги Градев
Болезнени амбиции и нулеви шансове: По какво си приличат Радостин Василев и Георги Градев?

Лицензираната шахматна федерация започва дело в Лозана срещу ФИДЕ

ШЕФКАТА НА ЛИЦЕНЗИРАНАТА ШАХМАТНА ФЕДЕРАЦИЯ: Градев няма общо с шахмата, а с Русия

Шефката на лицензираната шахматна федерация: Няма разделение, а група с контакти


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети