Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. ШЕФКАТА НА ЛИЦЕНЗИРАНАТА ШАХМАТНА ФЕДЕРАЦИЯ: Градев няма общо с шахмата, а с Русия

Спорт

ШЕФКАТА НА ЛИЦЕНЗИРАНАТА ШАХМАТНА ФЕДЕРАЦИЯ: Градев няма общо с шахмата, а с Русия

ШЕФКАТА НА ЛИЦЕНЗИРАНАТА ШАХМАТНА ФЕДЕРАЦИЯ: Градев няма общо с шахмата, а с Русия - Tribune.bg

В края на миналата година доц. д-р Венета Петкова бе избрана за президент на "Българска федерация по шахмат 2022" (БФШ 2022). Тя наследи на поста Васил Антонов, подал оставка заедно с целия досегашен Управителния съвет. Въпреки че представляваната от нея организация има лиценз да администрира спорта в България и е подкрепена от почти всички клубове, безпрецедентно международен лиценз получи другата централа - Българска спортна федерация по шахмат (БСФШ). Доц. Петкова говори пред NOVSPORT.COM за случващото се в българския шахмат.

- Доц. Петкова, каква е актуалната ситуация в българския шахмат? Данните сочат, че българската шахматна общност подкрепя представляваната от Вас Българска федерация по шахмат 2022.

- Да, тази подкрепа ни мотивира да продължаваме да работим усилено. БФШ 2022 е легитимната организация с лиценз, в която членуват 67 клуба от цялата страна. Ние считаме приемането на БСФШ от международната федерация за неправомерно и обжалваме това решение в Международния спортен арбитраж. През миналата година изпълнихме държавния спортен календар в пълен обем без държавно финансиране, а през тази ще бъдем още по-успешни, тъй като очакваме и подкрепа от ММС. Освен това имаме близо 2000 картотекирани състезатели, което е рекорд и още едно доказателство за доверието към нас.

- Защо се стигна до това безпрецедентно разделение?

- Разделение, от гледна точка на огромната част клубове, няма. Има усилия на група лица с лични контакти във ФИДЕ да обсебят законови правомощия. Не е редно нито от правна, нито от морална гледна точка това малцинство да иска да се наложи на цялата шахматна общественост у нас, да отказват да регистрират турнири и да не допускат състезатели до участие в международния календар!

- Каква е ролята на лицето Георги Градев в шахмата? Появи се изведнъж с гръм и трясък и допълнително размъти и без това сложната ситуация.

- От ранна детска възраст съм в шахмата, а за Градев чух за пръв път преди месеци. Не знам каква е ролята му. Аз съм от хората, които градят в шахмата, и в този смисъл не виждам общо между нас.

- Какви са връзките на Градев с Русия? Сякаш те помогнаха за международния лиценз на представляваната от него федерация.

- Градев е част от Sila International Lawyers, това е руска кантора.

- Виждате ли изход от ситуацията? Вие имате лиценз за България, а Българската спортна федерация по шахмат за Европа и света.

- Считам, че е нужна повече диалогичност и по-малко лобизъм, за да има справедливи и градивни решения. Изход има и той е в реалното обединение. Ако хората, разполагащи с лични контакти във ФИДЕ, ги използват за благото на България, ситуацията щеше да е доста по-добра за шахмата у нас. Вярвам в справедливостта и съм убедена, че, продължавайки да работим в интерес на всички шахматни хора в България, ще постигнем високи резултати. Само с градивна енергия и с почтени действия можем да сме полезни и на младите ни таланти, и на всички шахматисти у нас.

Явлението Георги Градев: Остап Бендер, Били Лъжеца, Франк Абагнейл или Генчо Гунчев от Опасен чар?

Болезнени амбиции и нулеви шансове: По какво си приличат Радостин Василев и Георги Градев?

ШЕФКАТА НА ЛИЦЕНЗИРАНАТА ШАХМАТНА ФЕДЕРАЦИЯ: Градев няма общо с шахмата, а с Русия

Болезнени амбиции и нулеви шансове: По какво си приличат Радостин Василев и Георги Градев?

Лицензираната шахматна федерация започва дело в Лозана срещу ФИДЕ

Вън ментетата от спорта: Истината за Георги Градев
Шефката на лицензираната шахматна федерация: Няма разделение, а група с контакти


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети