Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Петър Киров събра елита на българската борба за 50-годишния юбилей (снимки)

Спорт

Петър Киров събра елита на българската борба за 50-годишния юбилей (снимки)

Двукратният олимпийски шампион в класическия стил Петър Киров събра в четвъртък елита на българската борба за 50-годишния юбилей от спечелването на първата титла от игрите Мексико 68. Четири години по-късно той дублира трофея си и в Мюнхен 72.

Да уважат юбилея бяха дошли Боян Радев, също двукратен олимпийски медалист, Георги Мърков, Стефан Ангелов, Гюро Гюров, Нено Ненчев... Димитър Златанов, сребърен олимпийски медалист във волейбола. Сред гостите бяха президентът на Европейската федерация по борба Цено Ценов, както и президентът на БФ Борба Христо Маринов. 

В 13-годишната си кариера Киров печели 52 златни медала. Той е първият носител на златния пояс „Никола Петров“ и 11 пъти в 11-те участия в турнира става шампион. Приет е и в залата на славата на борбата в щата Оклахома, САЩ. А иначе, с борба Киров започва да се занимава твърде късно, на 21 години.

„Да, имам загуби, но те се броят на пръстите на едната ми ръка – призна Петър Киров. - Преди олимпиадата в Мексико ми беше най-трудно, защото имах сериозна конкуренция в България. И буквално до последния ден не се знаеше кой ще замине за олимпиадата. Никога не съм имитирал. Имитаторите са обречени на неуспех. Дори са ме питали за Боян Радев, дали не му подражавам. Боян е първият, дублирал олимпийската си титла. Той беше вихрушка, сила. На финала на олимпиадата тушира съперника си. Каква по-безапелационна победа от това. Аз имах друг стил на борба.“

„Учил съм се от Петър Киров, а когато дойдох в националния отбор, той вече беше станал веднъж олимпийски шампион – заяви Георги Мърков. - И голям кеф беше да ме вози с „Волга“-та си, получена за титлата. Аз идвах от село, дори нямах колело...“

„Независимо от ранга, постиженията и славата, които има, Петър си остана един земен човек. Емблема на българската борба“, каза и Цено Ценов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети