Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Спешно заседание на БФС за финансовата помощ от УЕФА

Спорт

Спешно заседание на БФС за финансовата помощ от УЕФА

Спешно заседание на БФС за финансовата помощ от УЕФА - Tribune.bg

Със сигурност до България няма да стигнат максималнитр 4.3 милиона, решени от европейската централа

Изпълкомът на БФС ще се събере, след като станат ясни инструкциите на УЕФА за разпределение на помощта, която бе отпусната на 55 национални федерации, на стойност 236,5 милиона евро.

Със сигурност на България няма да бъдат дадени максималните 4,3 милиона, каквото е решението на УЕФА.

Евроцентралата обаче отмени критериите, по които да бъдат разпределени парите.

При сегашните правила на програмата “Хеттрик”, която тази година приключва четвъртото си издание, парите може да се харчат за строго определени неща.

Първоначалната сума по нея през 2016 година е била 3,5 милиона евро за всяка национална федерация, като всеки проект трябва да бъде одобрен от специална комисия на УЕФА.

Всяка година има вноска “солидарност” на стойност от 1,9 милиона евро, като обаче само 750 хиляди от тях може да бъдат използвани за покриване на административни разходи.

Останалите пари трябва да бъдат използвани за обучение, юношески, женски и състезания по футбол в зала, подпомагане на лицензионната дейност, програми за развитие на юношеския и женския футбол, социални програми, треньорски и съдийски семинари, събития от програмата “грасруутс” на УЕФА и обучение срещу черното тото.

Всичко това отпада по думите на президента на евроцентралата Александър Чеферин.

“В този сложен момент ще оставим на националните федерации да разпределят сумите. Ние искаме да съдействаме за по-бързото възстановяване на членовете си, като това изисква да бързаме”, заяви словенецът.

Парите също така няма да бъдат давани накуп. Те ще бъдат на минимум два транша.

Точно по програмата “Хеттрик” дойде основната част от средствата за построяването на Националната футболна база “Бояна”, която бе открита официално от Чеферин.

В момента по тази програма Сан Марино прави нов национален стадион и зала за игра на футзал, а в Косово започна реновация на националния стадион.

“Със сигурност УЕФА ще изпрати и някакви предложения или правила за какво може да се харчат парите. Това става всеки път. След като разберем каква е точно сумата и как може да се разпредели, ще се съберем. Дали само бюрото, или ще се свика целият изпълком, ще решим в близките няколко дни”, категоричен бе човек с висок пост в БФС пред „24 часа“.

В момента приходите на централата са паднали рязко заради липсата на първенство и трябва да се покриват доста разходи на новата база. И най-вероятно по-голямата част от парите ще отидат там.

Затворен е и хотелът, който се ползваше от различни отбори, като и оттам идваха приходи.

Сумата е доста сериозна за България, но за някои национални федерации дори няма да може да им помогне да си покрият разходите поне за един месец заплати. Става въпрос за централите в Англия, Франция и Германия.

Единствената помощ, която до момента БФС е предвидил за клубовете в тежкия момент, е поемането на 23% от съдийските такси, ако първенството се поднови. Това обаче става все по-малко вероятно.

Ще бъдат облекчени критериите за лицензиране, особено за Втора и Трета лига, защото в крайна сметка може да се окаже, че няма достатъчно отбори да попълнят състава им.

В същото време членовете на БФС нараснаха до 265 според официалния регистър на клубовете и федерациите по новия Закон за спорта, който е публичен и се поддържа от Министерството на младежта и спорта.

На 22 април тапия са получили още шест клуба, като сред тях е и “Черногорец-1946” от село Ноевци, който на последния конгрес на централата издигна кандидатурата на Любослав Пенев за президент.

Останалите са “Пловдив 2015”, “Светкавица” (село Митино), “Пирин” (Разлог), “Айдемир” и “Черноморец” (Бяла).

Единствено клубовете от този регистър имат право да участват на изборния конгрес, който бе отложен за неопределено време, като най-вероятно ще се проведе в края на годината. На него трябва да бъде избран заместник на Борислав Михайлов, който е в оставка от 2019 г.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема