Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Цвети Пиронкова продължава българското участие на US Open

Спорт

Цвети Пиронкова продължава българското участие на US Open

Цвети Пиронкова продължава българското участие на US Open - Tribune.bg
Снимка:

След 5-часова драма на корта Григор Димитров отстъпи пред Мартон Фучочич и отпадна от Откритото първенство на САЩ.

Цветана Пиронкова хвърли бомбата на тазгодишния US Open, побеждавайки двукратната шампионка в Големия шлем Гарбине Мугуруса.

Пловдивчанката се разправи с десетата поставена след 7:5, 6:3 за час и 25 минути и се класира за третия кръг, където ще се изправи срещу хърватката Дона Векич. За първи път стига до тази фаза в Ню Йорк и то в какъв момент.

След тригодишно отсъствие заради майчинство българката игра сякаш изобщо не е спирала и сама призна, че не е имала никакви очаквания за този турнир. Тя обаче надигра шампионката от "Уимбълдън" и "Ролан Гарос", като трябва да се признае, че испанката не направи един от най-добрите си мачове.

Нашето момиче разстрои играта й с търпелив стил и много убедително сервиране, завоювайки 93% от точките на първото си подаване. Постигна страхотен обрат след 2:4 в първия сет, а във втория проби при 4:3 за крайното 6:3.

Първата част бе истински оспорваната, но с невероятен характер и доза късмет от помощта на мрежата Цветана я изкопчи. Това изнерви съперничката й, която не веднъж през годините се е сривала под напрежението. За щастие се случи отново.

Така Цвети, която играе със защитен ранкинг на турнира, направи втора поредна голяма изненада и от тук нататък може само да печели позитиви, няма какво да губи - нещо, което беше валидно и досега. Това е поредна нейна голяма поредна победа, но една от най-значимите, защото идва в период, в който към нея нямаше никакви очаквания.

Мачът на корт №17 започна с много агресивни ретури на испанката, които дадоха резултат и пробивът бе постигнат още в първия гейм. Последва подаване, в което Мугуруса си помогна с два аса, за да затвърди пробива.

Първият добър сервис гейм на Цвети дойде след това, когато тя вкара първия си ас и показа, че не е забравила как да отговаря на зададените въпроси. Виждаше се обаче проблем в движението на българката - фактор, при който категорично отстъпваше на съперничката си в началото на мача. Цвети успя да вземе оспорвания пети гейм и намали изоставането си на 2:3. Не успяваше обаче да затрудни подаването на съперничката.

Последва проява на характер от пловдивчанката, която заличи пасив от 0:40 и с пет поредни точки взе подаването си за 3:4. Тогава си пролича, че няма никакво притеснение срещу далеч по-класната на хартия Гарбине и първоначалното притеснение е в миналото. Мугуруса обаче взе петия си гейм с бомбени удари от основната линия. Беше й отговорено подобаващо за 4:5.

Американската мрежа и късметът се усмихнаха на Пиронкова на два пъти след 15:15 в следващия гейм. Нашето момиче получи две точки за пробив. Първата бе спасена, но при втората Мугуруса сгреши - 5:5.

В следващите минути десетата поставена се гипсира - нещо, което е характерно за нейните мачове. Цвети се възползва и взе лесно гейма си за 6:5, като поведе за първи път в мача. Последва фантастичен гейм, в който българката показа желязно търпение при 30:30 и стигна до сетбол, но за жалост ретурът й бе слаб и се стигна до равенство. След това мрежата за трети път помогна на Пиронкова и й донесе нов сетбол, който също бе спасен след най-дългото разиграване. При третата възможност прошка нямаше и Мугуруса от яд си строши ракетата - 7:5.

Втората част започна перфектно - бърз гейм на нула за Цвети на неин сервис. Гарбине отговори светкавично с гейм на 15, но продължи да бърка от ретур - 1:2 след нов нулев за нея гейм. За жалост последва много неприятна част - Цвети поведе с 40:0 и пропиля общо пет точки за пробив. Мугуруса изравни за 2:2.

Горчивият развой обаче не смути българката, която отново взе подаването си на нула за 3:2. Испанката този път отговори категорично и пробив още нямаше.

Последва нов силен гейм на Цвети, която отново поведе. В следващия гейм Мугуруса тотално "се скапа" и го даде на златен поднос на съперничката си, като завърши с двойна грешка. Цвети сервираше за мача и завърши по най-добрия начин - с нов убедителен гейм на нула и ас за 6:3!

"Беше много трудно да вляза в мача и да настроя играта си. Опитах се да се боря за всяка една точка и да остана в сета. Стараех се просто да вкарвам топката в корта и да я карам да играе. Много съм щастлива, че намерих пътя към победата.

Публиката бе едно от нещата, които най-много ми липсваше през тези три години. Тази атмосфера я няма никъде другаде. Беше рисковано US Open да е първият ми турнир, но мотивацията ме движеше напред през цялото това време.

Няма да крия, че не съм имала никакви очаквания за участието си тук. Но това е добре дошло и съм щастлива", каза Цвети след мача.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети