Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Цвети Пиронкова ще играе на US Open

Спорт

Цвети Пиронкова ще играе на US Open

Цвети Пиронкова ще играе на US Open - Tribune.bg
Снимка:

Цветана Пиронкова е име, което не се нуждае от представяне. Дълги години първа ракета на България, полуфиналистка на Уимбълдън, с десетки запомнящи се победи в елита на тениса. Специално за сайта на БФ Тенис, Пиронкова обяви дългоочакваната новина - ще вземе участие на US Open. Радва я фактът, че тенисът се е превърнал в един от най-популярните спортове у нас, благодарение на правилната работа и програми като "Тенисът Спорт за всички" на БФ Тенис.

- Как се справи една млада майка в условията на пандемията, която промени ежедневието на всички ни?

- Както всеки един човек в тази ситуация. Има трудни моменти, но като цяло се стремя да се абстрахирам максимално и да не променям ежедневието си заради вируса, доколкото е възможно. Социалната дистанция за мен не е толкова трудна, донякъде съм свикнала с този начин на живот покрай тениса.

- Промени ли те с нещо майчинството и с какво?

- Разбира се! Целия ти свят се променя с появата на детето. Някак си разбираш кои са важните неща и се научаваш да ги цениш. Предизвикателствата, свързани с родителството, не са малко, но всичко си струва в името на здравето и щастието на детето и семейството.

- През миналата година не беше убедена дали ще се връщаш на корта. Какво те накара да се убедиш да го направиш?

- Аз умишлено нито потвърждавах, нито отричах намеренията си отново да се състезавам. Не бях готова да дам категоричен отговор и исках да си осигуря достатъчно време, за да взема това решение. В един момент осъзнах, че се притеснявам да не изпусна сроковете на замразения си ранкинг, също усетих, че следя календара и си правя хипотетични планове, започнах и да сънувам всякакви тенис сценарии и просто в един момент вече бях наясно, че искам да използвам възможността да се състезавам отново. Тези 12 турнира, които ми осигурява замразеният ранкинг, ще бъдат един добър тест период - от една страна, за да придобия представа какво е физическото ми ниво и от друга, да преценя дали този начин на живот все още ми подхожда.

- Чувстваш ли, че след всичко, което даде на тениса, има още какво да докажеш?

- Нагласата и целите ми са съвсем различни от преди. Сега преди всичко изпитвам удоволствие и радост, че отново съм на корта и оценявам и се гордея с всяка минута, прекарана в това предизвикателство.

- Ще участваш ли на US Open? И ако може, да разясниш малко повече програмата си, поне докъдето си запозната с нея.

- Да, взех решението да участвам на US Open. Не са малко правилата и ограниченията и със сигурност провеждането на този турнир ще е нестандартно, но такива са условията в момента за всички. След това съм заявила участие и на турнирите на клей в Европа.

- Погледнато отстрани, как оценяваш развитието на българския тенис за времето, в което ти не си на корта?

- Мисля, че тенисът в последните години се превърна в един от най-популярните спортове у нас. Наистина е важно да има масовост и достъп на всички желаещи деца до тенис кортовете. Това се случва и благодарение на програмите с тази насоченост на БФ Тенис, каквато например е "Тенисът Спорт за всички".

- Виждаш ли потенциал у младите, които постигнаха успехи, да играят сериозна роля в бъдещето на спорта у нас?

- Разбира се, че има потенциал в младите ни състезатели. Пробив в професионалния тенис е трудно, но в никакъв случай не е невъзможно начинание и е важно те наистина да вярват в това. А по-важното - да не спират да работят за осъществяването на целите си.

- Навършват се точно 10 години от полуфинала на Уимбълдън, който постигна. Мислиш ли често за този момент, него ли определяш като пик и имаш ли амбиции и сили за още такива мигове?

- Полуфиналът на Уимбълдън е едно от върховите ми постижения и като такова то винаги ще ми носи радост и топлина, когато се обърна назад. Но аз се гордея и с не толкова популярни мачове и постижения, често останали в страни от камерите и прожекторите. През тези близо 15 години, в които се състезавах професионално, съм изиграла стотици такива мачове и помня всеки един от тях и каква емоция е оставил у мен.

- Ако не е тенисът, какво ще е? Имаш модна линия, какво друго те влече?

- Живях без тенис повече от 2 години. Буквално не докоснах ракетата. Изглежда просто имах нужда от малко дистанция, която пък ми показа и различните нюанси на живота извън професионалния спорт. Винаги можеш да намериш нещо, което те вълнува и ти носи смисъл в професионален аспект. Аз винаги съм била доста творчески ориентирана и до голяма степен реализирам творчеството си в бранда ми за дамски спортни дрехи - "Pironetic". Съвсем скоро предстои да представим новата си колекция, в която имам активно участие във всеки един аспект.

- А треньорска работа в бъдеще?

- Тенисът винаги ще е част от живота ми в една или друга степен и не изключвам възможността да се занимавам и с треньорска работа в бъдеще, но сега съм на друга вълна.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати