Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. „Льо Фигаро“: Лагерът на Макрон вече готви следващото разпускане на парламента

Свят

„Льо Фигаро“: Лагерът на Макрон вече готви следващото разпускане на парламента

Льо Фигаро: Лагерът на Макрон вече готви следващото разпускане на парламента - Tribune.bg
Снимка:

„Лагерът на Макрон вече готви следващото разпускане на парламента“, обяви влиятелният парижки всекидневник „Льо Фигаро“. Според изданието президентът желае избори до дупка „а ла бюлгар“, за да не позволи на лидера на партията Национален сбор и евентуален бъдещ премиер Жордан Бардела да се задържи повече от година в правителствения дворец „Матиньон“. В коментар вестник „Труд“ уточнява, че според френската конституция държавният глава може отново да разпусне законодателния орган, както направи преди по-малко от месец и да насрочи нов предварителен вот между юни и декември 2025 г.

Целта на Еманюел Макрон според цитиран от „Льо Фигаро“ негов съюзник била водещият на произведения в неделя първия тур и очертаващ се като краен победител крайно десен съюз между „льопенисти“ и „отлюспили“ се републиканци да не остане в никакъв случай начело на изпълнителната власт до 2027 г. Защото тогава са президентските избори и едно добро и продължително управление на „Национален сбор“ би отворило вратите за Елисейския дворец - резиденцията на държавния глава, за неформалната лидерка на партията Марин Льо Пен, която през 2022 г. бе победна от Макрон, но с престижните 42% от гласовете за нея. А президентът, който няма право да се кандидатира за трети мандат, ще се бори с нокти и зъби след него Франция да бъде управлявана от близък нему човек, може би и за да не бъдат разкрити някои от решенията му, за които покрай Сена засега се говори шепнешком.

Политическите анализатори в Париж коментират за  „Льо Фигаро“, че президентът и неговият екип подготвяли план за „избори до дупка“, тъй като бил убедени, че десницата ще води изборния парад и след балотажа на 7 юли. И били склонни да вярват, че тя можела да получи дори абсолютното мнозинство от 289 депутати, което да осигури безпроблемно „премиерстване“ на председателя на „Национален сбор“ - 28 годишния Джордан Бардела. Но Еманюел Макрон не криел надеждата си, това да не се случи и ето защо в неделя вечер призовал привържениците на неговата центристка формация „Рьонесанс“ или „Възраждане“ да гласуват следващата неделя за представителите на класиралата се засега на второ място левица, там където те ще си оспорват депутатското място с кандидатите на „Национален сбор“.

Та ако призивът за мобилизация на Макрон срещу „Национален сбор“ се окаже успешен и крайно десният съюз на „льопенистите“ с хора на голистката Републиканска партия не постигне следващата неделя заветното абсолютно мнозинство от 289 места, то президентът несъмнено ще бъде удовлетворен. Но не напълно, той като тогава никоя от трите големи политически сили - „Национален Сбор“, „Нов народен фронт“ и „Рьонесанс“ няма да разполага с абсолютно мнозинство и няма да може да състави самостоятелно правителство. Следователно ще се отиде на вариант управляващи коалиции, които за Франция не са често явление, а когато се стигне до тях, са били доста нестабилни.

Социологическите агенции във Франция са разтворили „голяма ножица“ по въпроса за крайния резултат от втория тур на 7 юли - отреждаха на предвождания от Марин Льо Пен и Жордан Бардела съюз между 260 и 311 места в новия парламент. Тоест вероятността десницата да няма или да има нужното u за да управлява безпрепятствено мнозинство е почти 50 на 50.

Кандидат-премиерът Жордан Бардела изрази в кратко изявление оптимизъм по въпроса за крайния резултат на 7 юли и обеща да бъде „министър председател на всички французи, но не и за сметка на програмата си за управление “. Според записаното в програмата на „Национален сбор“ Франция трябва да бъде на французите, да развива икономиката си със собствени сили, образованието и здравеопазването u да бъдат подобрени, мигрантският поток да бъде поставен под строг контрол, ролята u в ЕС да продължи да бъде водеща, като тежката бюрокрацията в съюза бъде елиминирана, помощта за Украйна да бъде регулирана „правилно“ и ред още приятни за ухото неща.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати