Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. А ще има ли „Шекзит“?

Свят

А ще има ли „Шекзит“?

А ще има ли Шекзит? - Tribune.bg

Шотландия замисля нов референдум за независимост от Великобритания

Британците определено иска да излязат от Европейския съюз. Доказа го и последният им вот, на който дадоха безапелационната победа на Борис Джонсън срещу обещание за скоростно напускана на Общността.

Далеч не всички на Острова обаче искат да напуснат ЕС. Шотландците клонят към оставане в Съюза. Вотът на англичаните обаче ги остави със завързани ръце. Последните изборни резултати дадоха повод за поредното подновяване на един много стар дебат, по който днешните Шотландци вече се произнесоха преди 5 години и не се очакваше да трябва да го обмислят отново в близките десетилетия.

Днес обаче отново се очертават плановете за нов референдум за независимост от Великобритания. Първият министър на Шотландия Никола Стърджън в четвъртък заяви, че сега има ясен „конституционен и демократичен случай“ за ново гласуване.

„Шотландия даде да се разбере много ясно миналата седмица, че не иска правителство на торите, ръководено от Борис Джонсън, да ни изведе от Европейския съюз. Това е бъдещето, пред което сме изправени, ако нямаме възможност да обмислим алтернативата на независимостта“, каза Стърджън.

Шотландците гласуваха против независимостта с 55% през 2014 г. в това, което беше описано като гласуване „веднъж на поколение“, за да се определи бъдещето на страната.

Привържениците на независимостта заявиха, че няма да търсят друго гласуване, освен ако няма „съществена промяна в обстоятелствата“ в отношенията на Шотландия с останалата част от Обединеното кралство. Според националистите Брекзит е тази промяна, тъй като шотландците гласуваха с мнозинство да останат в блока през 2016 г.

Бъдещето в ЕС, което шотландците избраха преди три години, „просто вече не е достъпно за тях“, каза Стърджън. „Това не е съюз, достоен за името и не е между равни“, категорична е тя.

Стърджън призова британското правителство в Лондон да прехвърли правомощия, позволяващи на делегираната администрация в Единбург да проведе нов референдум за независимост още догодина.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати