Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Афганистанският президент е избягал в Таджикистан, твърдят медии

Свят

Афганистанският президент е избягал в Таджикистан, твърдят медии

Снимка:

Президентът на Афганистан Ашраф Гани е напуснал днес страната, съобщи афганистанската телевизия Толо нюз, цитирана от Ройтерс. Според висш представител на вътрешното министерство Ашраф е заминал за Таджикистан.

От кабинета на афганистанския президент казаха пред Ройтерс, че не могат да кажат нищо за движението на Гани от съображения за сигурност.

Представител на талибаните каза, че те проверяват „дали Гани е напуснал Кабул или не“.

Гани ще се откаже от властта в следващите часове, когато талибаните нахлуха в Кабул в неделя, а ново, ръководено от талибаните правителство ще бъде сформирано през следващите часове, според телевизия Ал Арабия.

Талибаните преговарят за мирно предаване на властта в Афганистан, очаква се президентът да абдикира

Али Ахмад Джалали, бивш министър на вътрешните работи на Афганистан, вероятно ще бъде назначен за ръководител на временна администрация в Кабул, казаха трима дипломатически източници.

След настъплението към столицата, бунтовническата група нареди на своите бойци да се въздържат от насилие, да позволят безопасно преминаване на всеки, който иска да напусне, и да поискат от жените да се отправят към защитените зони. На талибанските бойци беше наредено да стоят на всички входни точки на Кабул.

„Не искаме нито един невинен афганистански цивилен да бъде ранен или убит, докато поемем отговорността“, каза служителят пред Ройтерс. „Но ние не сме обявили примирие“, добави той.

Длъжностното лице призова афганистанските сили да спрат стрелбата и да позволят безопасно напускане на Кабул на всички цивилни и чужденци.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още