Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Талибаните преговарят за мирно предаване на властта в Афганистан, очаква се президентът да абдикира

Свят

Талибаните преговарят за мирно предаване на властта в Афганистан, очаква се президентът да абдикира

Снимка:

Талибаните обявиха, че са установили контрол върху цялата територия на страната, съобщи телевизия „Ал Арабия“ на сайта си. 

По-рано днес говорителят на талибаните Забиула Муджахид съобщи в Туитър, че бунтовниците са превзели административните центрове на три провинции в източната част на страната.

Според източници на „Ал Арабия“ президентът на Афганистан ще абдикира до няколко часа.

Властта ще бъде предадена мирно колкото може по скоро, каза говорител на талибаните. Екстремистката група добави, че планира да зачита правата на жените и да им осигури достъп до образование и работа .Жените ще трябва да носят хиджаб, но ще им бъде позволено да напускат домовете си сами. Говорителят добави, че на медиите ще бъде позволено да критикуват всеки, но не трябва да се отдават на убийства на персонажи и че политическите наказания като екзекуции, убийства с камъни и ампутации ще зависят от съдилищата.

Според дипломатически източници на Ройтерс Али Ахмад Джилали, американски академик и бивш министър на вътрешните работи на Афганистан, е назначен да оглави временна афганистанска администрация.

Сблъсъци между афганистанската армия и талибаните е имало в южните и северните покрайнини на града, въпреки че талибаните са получили заповеди да няма насилие. Те съобщиха още, че всички, които са работили за правителството и военните ще получат милост и прошка.  На чужденците се препоръчва да напуснат страната.  Местните хора се опитват да избягат, а други се редят пред банките, за да изтеглят спестяванията си.

Междувременно Пакистан затвори ключовия граничен пункт Торхам с Афганистан, блокирайки хиляди пътници от двете страни след офанзивата на талибаните.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още