Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Американски войници след Афганистан: Заслужаваше ли си изобщо тази саможертва?

Свят

Американски войници след Афганистан: Заслужаваше ли си изобщо тази саможертва?

Заслужаваше ли си изобщо тази саможертва? Това е въпросът, чийто отговор продължават да търсят за себе си цяло поколение от близо 800 хил. американски войници, които прекараха по-голямата част от живота си в последните 20 години в Афганистан. Първите войски акостираха в конфликтната близкоизточна страна след атентатите от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк, когато САЩ обявиха война на тероризма.

По данни на Пентагона 2352 американски войници са загубили живота си, а повече от 20 хил. са били ранените през тези 20 години.

Крис Веласкес заминава през 2009 г. за Афганистан, но след завръщането си у дома взема решението да напусне армията, за да може в следващите почти 10 години да лекува менталното си здраве след видяното и преживяното в Афганистан. Едва в последните две години той осъзна, че времето, прекарано там, е била абсолютна "загуба на време".

Веласкес споделя, че от Вашингтон така и не са им разяснили до пълна степен целите на мисията им, поради което не е изненадан от настъпилия хаос покрай евакуацията на американските граждани от Афганистан, информира онлайн изданието 20 minutos.

Джеремая Кноус е едва 19-годишен тийнейджър, когато се озовава във Форт Феникс в източната част на Афганистан през 2008 г. С течение на времето също определя целия този период на САЩ в Афганистан като "безсмислен".

Той допълни още, че американската армия не е отишла, за да помогне в демократизацията на афганистанското общество, а чисто и просто Вашингтон да прокара своите интереси в региона.

Уж трябваше да окажем подкрепа на местното население, но в действителност ние почти не работихме с него, признава Кноус огорчено.

Повечето техни колеги и сподвижници от армията споделят общото мнение, че никой от тях не е бил наясно какво точно прави САЩ в Афганистан, а изтеклите 20 години са били пълна загуба на време.

Освен САЩ, във военните действия в Афганистан участие вземат още 50 държави – както членки на НАТО, така и съюзници на Вашингтон. В резултат от войната загиват повече от 66 хил. военнослужещи и полицаи, както и близо 50 хил. мирни граждани, а над 2,5 млн. души остават без покрив над главата по последни данни на ООН.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още