Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Лидерите на Г-7 се събират на извънредна среща за Афганистан

Свят

Лидерите на Г-7 се събират на извънредна среща за Афганистан

Лидерите на Г-7 се събират на извънредна среща за Афганистан - Tribune.bg
Снимка:

На спешна среща за кризата в Афганистан се събират лидерите на страните от Г-7. Тя ще бъде онлайн. Очаква се на нея те да се опитат да изготвят обща позиция – да не бъде признато управлението на Талибаните в Афганистан.

По не потвърдена информация те ще подновят и санкциите срещу страната. Според дипломатически източници, цитирани в западната преса, тази мярка трябва да накара талибаните да се съобразят с първоначално обявените си намерения, а именно да не преследват хора от предишната власт и да спазват правата на жените.

Британският премиер Джонсън заяви, че страните с най-силните икономики трябва да имат и поглед върху ситуацията в Афганистан, след като изтеглянето приключи. По думите на министъра на отбраната Бен Уолъс Джонсън ще се опита да увеличи срокът на евакуация от Афганистан.

Заявка за същото вече дадоха и Франция и Германия. Германският външен министър Хайко Маас обяви в началото на седмицата, че Г -7 трябва да обмисли дали да остане след 31 август.

Широко разпространен хаос, прекъснат от спорадично насилие, обхвана летището на Кабул, откакто талибаните превзеха афганистанската столица на 15 август, като западните и афганистанските сили прогониха тълпите, отчаяни да избягат.

Американският президент Джо Байдън, също обяви, че американските войски може да останат след крайния срок, и предупреди, че евакуацията ще бъде „трудна и болезнена“ и много може да се обърка.

На този фон представител на талибаните заяви, че чуждестранните сили не са искали удължаване и няма да бъде предоставено, ако го направят.

В срещата ще участва генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, както и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети