Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Байдън обвини Русия в безотговорни ядрени заплахи и нарушаване на Устава на ООН

Свят

Байдън обвини Русия в безотговорни ядрени заплахи и нарушаване на Устава на ООН

Байдън обвини Русия в безотговорни ядрени заплахи и нарушаване на Устава на ООН - Tribune.bg
Снимка:

Президентът на САЩ Джо Байдън обвини Русия, че с нахлуването си в Украйна е нарушила основните принципи на членството в ООН, и заяви, че Москва отправя „безотговорни“ заплахи за използване на ядрени оръжия.

В речта си пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк Байдън упрекна руския президент Владимир Путин, че е започнал непровокирана война, в която около 40 държави-членки на ООН помагат на Украйна с финансиране и оръжия.

„Един постоянен член на Съвета за сигурност на ООН нахлу в своя съседна страна, опита се да заличи суверенна държава от картата. Русия наруши безсрамно основните принципи на Устава на ООН“, заяви Байдън.

По-рано Путин разпореди мобилизация на руските войски в Украйна и отправи слабо прикрита заплаха за използване на ядрени оръжия, което НАТО нарече „безразсъден“ акт на отчаяние пред лицето на очертаващото се руско поражение.

„Ядрената война не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води“, каза Байдън.

Стопанинът на Белия дом заяви, че никой не е заплашвал Русия, въпреки твърденията ѝ за обратното, и че само Русия е търсила конфликт. Той обеща Съединените щати да бъдат солидарни с Украйна.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети