Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Белгия обяви вторник за ден на национален траур в памет на жертвите на наводненията

Свят

Белгия обяви вторник за ден на национален траур в памет на жертвите на наводненията

Белгия обяви вторник за ден на национален траур в памет на жертвите на наводненията - Tribune.bg
Снимка:

Загиналите при наводненията от поройните дъждове в Белгия са над 30. Близо 130 души се водят за изчезнали. Все още не е направена оценка на нанесените материални щети от стихията. Бедствието срина къщи, увреди инфраструктурата, наводни пасища и унищожи земеделска продукция. Като най-сериозни бяха в района на Лиеж.

Властите проведоха сериозна спасителна акция, в която се включиха няколко хиляди служители на полицията, военните както и много доброволци. Според експертите бурята е била толкова мощна, че никакви предварителни мерки не е можело да предотвратят пораженията. Във вторник в Белгия е обявен еднодневен национален траур.

Досега в Белгия национален траур е бил обявяван десет пъти. За първи път това се е случило през 1935 г. заради внезапната смърт на кралица Астрид (едноседмичен траур), а в следващите години страната е обявявала тридневен траур заради срутване на рудник през 1956 г. и при пожар в Брюксел със стотици загинали; при влаковата катастрофа от 2004 г.; заради катастрофата на автобус с деца през 2012 г. и след атентатите в Брюксел от 2016 година.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати