Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Без думи: Китайците протестират с бели листи хартия вместо лозунги (СНИМКИ)

Свят

Без думи: Китайците протестират с бели листи хартия вместо лозунги (СНИМКИ)

Необичайни сцени се разиграват в иначе стриктно управляван Китай. Протести срещу политиката на правителството на рестриктивни анти-Ковид мерки избухнаха в различни градове на страната, включително Пекин и Шанхай, и принудиха властта да се съобрази, разхлабвайки ограниченията.

Повод за спонтанните демонстрации стана трагедията в град Урумчи, столица на автономния район Синцзян. Регионът беше блокиран повече от 100 дни заради политиката на Пекин за „нулев ковид“. Най-малко 10 души загинаха, а девет бяха ранени при пожар, избухнал в жилищна сграда в четвъртък. А според местните именно стриктните ограничения, наложени на града, са попречили на спасителната операция. Заключените врати на сградата пък са попречили на бягащите от огъня да се евакуират навреме.

Други жертви, от страх да не нарушат ковид-ограниченията, което ще им навлече сериозни проблеми, са избрали да останат в апартаментите си въпреки разрастващата се огнена стихия.

Протестиращите излязоха на улиците с призиви за свобода и празни бели листи, вместо лозунги. Чистата хартия стана символ на протеста срещу цензурата в Китай. Чуха се призиви и за оставка на държавния лидер Си Дзинпин.

Протести от подобен мащаб в множество градове са голяма рядкост в Китай. Това е и най-масовата антиправителствена проява в страната от години. Световните медии предадоха за множество арестувани, включително чуждестранни журналисти, както и използване на сила за разпръскване на демонстрациите. Властите не предоставят официална информация колко ареста са били извършени.

Въпреки силната реакция за спиране на протестите със сила, властта отстъпи пред част от исканията и обяви, че облекчава антивирусните мерки.

Градската управа на Пекин вече няма да поставя порти, за да блокира достъпа до жилищните комплекси, където се намират заразените. С допълнителните порти и без право на излизане, властта беше превърнала милиони китайци в затворници в собствените им домове.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати