Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Без съгласие в ЕС за спиране на вноса на руски петрол, България заплашва с вето?

Свят

Без съгласие в ЕС за спиране на вноса на руски петрол, България заплашва с вето?

Без съгласие в ЕС за спиране на вноса на руски петрол, България заплашва с вето? - Tribune.bg
Снимка:

ЕК предлага изключение за 3 страни - Унгария, Словакия и Чехия

Посланиците на страните членки не постигнаха съгласие за спирането на вноса на руски петрол в ЕС, съобщава БНР като се позовава на свой информиран източник. Мярката е заложена в предложения от Европейската комисия 6 -и санкционен пакет.

Възможно е посланиците да подновят дебатите по ембаргото върху петрола по-късно днес, но по-вероятно е отново да се съберат утре, твърди източникът.

По-рано еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони в интервю за вестник „Il Messaggero“ заяви, че такова ще бъде наложено след 9 месеца.

Ройтерс съобщи, че Комисията е внесла предложение да се удължи периода преди влизането му в сила за Унгария и Словакия до края на 2024 година, а за Чехия - до юни същата година.

България също беше поискала отсрочка, но според агенцията, не я е получила.

По информация на Нова ТВ страната ни може да наложи вето на ембаргото, ако не бъде включена в списъка на страните, които ще отложат въвеждането на тази санкция. Това посочва NOVA медията, като се позовава на свои източници.

Припомняме, че тази седмица ЕК  предложи пълна забрана на вноса на руски петрол в Европейския съюз до края на годината като част от шестия пакет санкции срещу Русия.  


Топ новини

виж още