Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕК: Пълно ембарго на руския петрол след 9 месеца

Свят

ЕК: Пълно ембарго на руския петрол след 9 месеца

ЕК: Пълно ембарго на руския петрол след 9 месеца - Tribune.bg
Снимка:

„Пълно ембарго върху руския петрол ще бъде наложено след 9 месеца. Това заяви еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони в интервю за вестник „Il Messaggero“, като посочи, че е трудно да се направи това в по-кратки срокове.

„Нашето предложение е да наложим ембарго върху петрола в зависимост от вида на петролните продукти след девет месеца. По-кратък срок би довел до отрицателно въздействие върху световните цени на петрола, което е в разрез с нашите цели“, каза той.

Европейският комисар предупреди, че „това решение ще окаже въздействие върху европейската икономика“, но подчерта, че ще засегне повече тази на Русия.

Джентилони призна, че решението не е да се ангажира ЕС пряко във военния конфликт, а да се подкрепи Украйна, включително чрез санкции. По думите му това обаче „има своята икономическа цена“.

„Тази икономическа цена трябва да се вземе предвид, когато се оценява и преценява колко ще струват мерките на Русия и на нас самите. При налагането на санкции Европейската комисия досега се е ръководила от принципа на баланса“, каза той.  


Топ новини

виж още