Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Бившият президент на ЕЦБ Марио Драги ще опита да формира кабинет в Италия

Свят

Бившият президент на ЕЦБ Марио Драги ще опита да формира кабинет в Италия

Бившият президент на ЕЦБ Марио Драги ще опита да формира кабинет в Италия - Tribune.bg
Снимка:

Италианският президент му даде мандат за съставяне на правителство

Бившият президент на ЕЦБ Марио Драги прие поканата от президента Италия Серджо Матарела да формира кабинет, който да се справи еднакво успешно с кризата от коронавируса и с рецесията.

Драги, който изигра ключова роля в извеждането на Европа от кризата с държавния дълг, прие мандата след разговор с държавния глава Серджо Матарела в президентския дворец в Рим, съобщава Блумбърг.

73-годишният Драги ще търси мнението на лидерите на политическите партии, докато се опитва да създаде възможно най-широко парламентарно мнозинство. След оставката на Джузепе Конте и излизането на малкия партньор от коалицията, Матарела се обърна към Драги, за да избегне варианта да има предизборна кампания на фона на настоящата криза.

Засега Драги може да разчита на лявоцентристката Демократическа партия, втората по големина сила в бившия алианс на Конте, както и на центристите. „Форца Италия“ на бившия премиер Силвио Берлускони също може да подкрепи Драги, въпреки че нейните депутати са разделени.

Матео Салвини остави вратата отворена за правителство на Драги. Според него приоритетът за Италия трябва да бъде избягване на увеличаване на данъците. Движението „Пет звезди“, най-голямата сила в парламента и основният защитник на Конте в последното правителство, отказа да подкрепи Драги. 


Коментари (1)

гл шеф от. гл шеф. на тайно разузнаване. вписваме не термозете румен йорданов. румен нито вписва съобщения. хванетеси ваште с уредите където ви [ превзимат. ]
03.02.2021 19:11 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети