Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Борел: От страна на ЕС няма пречки за присъединяването на Северна Македония

Свят

Борел: От страна на ЕС няма пречки за присъединяването на Северна Македония

Борел: От страна на ЕС няма пречки за присъединяването на Северна Македония - Tribune.bg
Снимка:

Върховният представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурността на блока Жозеп Борел  смята, че няма пречка за присъединяването на Северна Македония към ЕС, пише БНР.

На въпрос на Българското национално радио какви ще са следващите стъпки на блока, ако до ноември Северна Македония не признае в конституцията си съществуването на етническо българско малцинство и не впише българите в основния си закон като държавотворен народ, както се предвижда в т.нар. френско предложение за начало на преговори за присъединяване към Европейския съюз, Борел отговори:

"Северна Македония отбелязва добър напредък и от европейска страна няма нищо, което би блокирало присъединяването ѝ към ЕС. При това присъединяване ще бъдат стриктно спазени европейските принципи и стандарти. За това определено е необходимо добро сътрудничество и регионалното сътрудничество остава съществен елемент, както и стабилизирането, за да може да бъде приложен присъединителният процес. Но двустранни въпроси не трябва да бъдат обвързващи и няма да определят процеса по присъединяване".

България отвори пътя на Северна Македония към ЕС, но под условия. Основните са вписването на българите в основния закон и спазването на правата на македонците с българско самосъзнание.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети