Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Борисов: България ще бъде домакин по процеса „Акаба“

Свят

Борисов: България ще бъде домакин по процеса „Акаба“

Борисов: България ще бъде домакин по процеса Акаба - Tribune.bg
Снимка:

България се ползва с много висок авторитет в Европа, заяви министър-председателят Омар Раззаз

"С краля на Йордания Негово Величество Абдулла II бин ал-Хусейн се договорихме България да бъде домакин на срещата по Процеса „Акаба“". Събитието ще бъде през 2020 година. Процесът „Акаба“ е иницииран през 2015 г. от краля на Йордания с цел укрепване на международното и регионалното сътрудничество срещу опасностите от тероризъм, радикализация и насилствен екстремизъм чрез всеобхватен подход.Новината съобщи Бойко Борисов на страницата си във Фейсбук и публикува снимка от срещата с краля на Йордания.

Йордания е една от държавите, които водят балансирана политика и неслучайно външните ни министерства имат сходни позиции по важните въпроси. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на изявленията след срещата му с премиера на Йордания Омар Раззаз. Премиерът Борисов отбеляза, че над 1, 2 милиона мигранти се намират на територията на Йордания и добави, че ще повдигне този въпрос по време на заседанието на Европейския съвет в Брюксел. „Ние сме длъжни да подпомогнем Йордания в тази изключителна тежест, която е поела“, заяви българският министър-председател, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът Борисов подчерта потенциала за развитие на сътрудничеството между България и Йордания в редица сфери като образованието, иновациите, високите технологии, сигурността, опазването на исторически и културни ценности. „България проведе прекрасно председателство на Съвета на ЕС“, отбеляза премиерът Борисов и добави, че може да се обсъди и възможността за домакинство на страната ни по процеса „Акаба“, който беше иницииран през 2015 г. от краля на Йордания Абдулла II с цел укрепване на международното и регионалното сътрудничество срещу опасностите от тероризъм, радикализация и насилствен екстремизъм. Преди година българският министър-председател участва в среща от Процеса "Акаба", който за пръв път се проведе извън Йордания - в Тирана, Албания.

Борисов изтъкна и значението на сътрудничеството на бизнеса от България и Йордания.

Министър-председателят Борисов благодари за гостоприемството и изрази очакване премиерът Омар Раззаз и крал Абдулла II бин ал-Хусейн да посетят скоро България, в съчетание с междуправителствено заседание.

„България се ползва с много висок авторитет в Европа“, заяви от своя страна министър-председателят Омар Раззаз. Според него двете страни е важно да координират действията си, особено по отношение на външната политика. Премиерът на Йордания изтъкна възможностите за развитие на икономическите връзки между двете страни. Той посочи, че България е образец и пример в рамките на Европа от гледна точка на високотехнологични производства. Омар Раззаз отбеляза интереса на Йордания да увеличи търговията с България и свързаността на двете икономики.

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема