Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Британският парламент каза „не“ на сделката на Мей

Свят

Британският парламент каза „не“ на сделката на Мей

Британският парламент каза не на сделката на Мей - Tribune.bg
Снимка:

Най-големият правителствен провал в Лондон в новата история

Със смазващо превъзходство – британският парламент каза „НЕ“ на Тереза Мей за сделката с Европейския съюз за Брекзит. Със 432 срещу 202, депутатите отхвърлиха предложението на премиера. Това е и най-зрелищният провал на британско правителство на прокара волята си пред парламента от близо век насам.

„Ясно е, че не подкрепяте сделката. Но днешният вот на депутатите не ни казва нищо за това какво подкрепяте и как или дори али възнамерявате да уважите решението на народа на Референдума. Европейските граждани тук и европейците в ЕС заслужават да получат яснота възможно най-скоро“, заяви премиерът Мей.

Думите ѝ бяха посрещнати с подвиквания и бурни възгласи от страна на британските депутати.

Основният въпрос в момента е дали правителството има доверието на Парламента, подчерта Мей, която по време на целия дебат спокойно търпеше очевидното нежелание на депутатите да изслушат изказванията ѝ.

Решението на депутатите е окончателно и няма да има нов шанс за сделката.

Утре в 21 часа българско време Камарата на представителите ще обсъди и Вот на недоверие срещу Тереза Мей.

*При гласуването на предложението на Тереза Мей, тя имаше пасив от 230 гласа (432 срещу 202). Подобно число не присъства в архивите на британския парламент. Последно (и единствен в модерната история на страната) такива съкрушителни провали е претърпявал премиерът Рамзи Макдоналд през 1924 г. (166 гласа пасив). Тогава той не успява да наложи цензура върху Случая „Кембъл“ - повдигането на обвинения срещу главния редактор на комуничетически вестник, заради провокативна статия срещу армията. Провалът в гласуването на практика събаря правителството на Макдоналд.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати