Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Буяр Османи с призив България да смени част от историците в Смесената комисия

Свят

Буяр Османи с призив България да смени част от историците в Смесената комисия

Буяр Османи с призив България да смени част от историците в Смесената комисия - Tribune.bg
Снимка:

Външният министър Буяр Османи излезе с призив България да смени част от историците в Смесената комисия, която заседава какво ще пише в учебниците на северомакедонските ученици за общата ни история до 1944 г.

„Ние досега сменихме двама представители в комисията, България няма промяна в състава, може би трябва да се възползва от нашия опит, но не предпоставям такава стъпка, само отварям тази тема, тъй като и двете страни имаме интерес комисията да бъде продуктивна", каза Османи пред БТВ по повод посещението на северомакедонския премиер у нас днес и утрешното заседание на двете правителства в София.

„Готови сме да се извиним като държава на жертвите на комунизма. Мисля, че беше отлично послание, че в първия работен ден на нашето ново правителство се състоя първото посещение на вашия премиер тук, което има и символика, има и същина", каза първият македонски дипломат.

Според него обществото не бяга от темата за репресираните българи по времето на югорежима.

„В отношенията между две държави се очакват резултати и от двете страни. Например пътната връзка между Скопие и София не може да е само наш ангажимент, нашият ангажимент е до Крива Паланка, граничният пункт Клепало от наша страна е завършен. Очакваме вие да го завършите от ваша страна“, допълни Османи.  

По думите му отношенията между България и Северна Македония не може да основават само на политическото доверие и политически договор. „Ние трябва да се опрем на мрежа от сътрудничество с контакти и връзки. Хора, бизнеси, университети, които ще остават здраво свързани дори и политическото сътрудничество да се наруши, тази мрежа ще остане здрава“, казвна още външният министър.  

На въпрос как гледа на това условие на България да се запише в конституцията на Северна Македония, че българите са част от държавотворците на нашата съседка, Османи е на мнение, че  Северна Македония е известна в света със степента на колективните права на гражданите, особено след подписването на Рамковия договор, който постанови отношенията между държавата и етническите общности.  

„Не виждаме нищо проблемно да се включи и която и да е друга етническа общност, да се интегрира, но и да покаже отговорност и лоялност към държавата. Специално аз мога да говоря за Рамковия договор, бидейки представител на етническа общност тук, която е получила придобивки от Рамковия договор, но той не беше само за албанците и турците, и сърбите, и власите, и ромите, но може и българите станат част него”.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати