Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Чехия обвини Русия за връзка с експлозия в склад за боеприпаси през 2014 г., експулсира 18 дипломати

Свят

Чехия обвини Русия за връзка с експлозия в склад за боеприпаси през 2014 г., експулсира 18 дипломати

Чехия обвини Русия за връзка с експлозия в склад за боеприпаси през 2014 г., експулсира 18 дипломати - Tribune.bg
Снимка:

Чехия експулсира 18 служители на руското посолство, които според местните специални служби са служители на руското разузнаване, заяви на извънредна пресконференция в Прага първият вицепремиер и министър на вътрешните работи Ян Хамачек, който изпълнява и длъжността министър на външните работи, съобщава ТАСС.

„Ние сме в същата ситуация като Великобритания при опита за отравяне на Скрипал в Солсбъри през 2018 г. Като министър на външните работи на Чешката република реших да изгоня всички служители на руското посолство в Прага, които бяха ясно идентифицирани от нашите специални служби като служители на руските специални служби на СВР и ГРУ. В рамките на 48 часа, 18 служители на руското посолство трябва да напуснат Чехия “, каза той.

Андрей Бабиш и Ян ХамачекАндрей Бабиш и Ян Хамачек

Премиерът Андрей Бабиш заяви, че националните разузнавателни служби са посочили, че ГРУ е замесено в експлозията в склад за боеприпаси в село Врбетице близо до град Злин в източната част на страната през 2014 г.

„Въз основа на недвусмислени доказателства, получени по време на разследването за причините за експлозията, трябва да заявя, че има обосновано подозрение за участие на офицери от руското военно разузнаване на ГРУ, по-точно подразделение 29155 при експлозията на боеприпаси във Врбетица. Нанесени са огромни материални щети и възникна сериозна заплаха за много жители, но преди всичко загинаха двама наши граждани - невинни бащи на семейства“, каза Бабиш.

„Заедно с министър-председателя информираме за този случай нашите съюзници и партньори в Европейския съюз и НАТО и искаме тяхната подкрепа“, обясниха двамата.

Русия е изразила остър протест пред властите. В разпространеното днес изявление на руското външно министерство се казва, че „ще бъдат предприети мерки, които ще накарат авторите на тази провокация да осъзнаят изцяло отговорността за разрушаването на основите на нормалното развитие на отношенията” между двете държави.

Руският посланик за шпионския скандал: България изпълнявала нечии поръчки

Според Москва, обвиненията за участие на руски граждани във взривяването на склада за боеприпаси в Чехия звучат абсурдно.

„Това е още по-абсурдно, тъй като по-рано чешкото ръководство обвини за експлозиите фирмите, които са притежавали тези складове”, се казва в позицията на руското министерство, което вижда зад твърденията на чешките власти „американска поръчка“.

„Този враждебен акт стана продължение на серията антируски акции, предприети от Чехия през последните години. Няма как да не се забележи американската следа. В стремежа си да угодят на САЩ на фона на неотдавнашните американски санкции срещу Русия, чешките власти дори изпревариха в тази посока своите презокеански господари”, се казва в изявлението на руското Министерство на външните работи.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети