Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Чехия ограничи броя на служителите в руското посолство в Прага

Свят

Чехия ограничи броя на служителите в руското посолство в Прага

Чехия ограничи броя на служителите в руското посолство в Прага - Tribune.bg
Снимка:

Чехия ограничи броя на служителите на посолството на Русия в страната до броя на служителите на своята мисия в Русия, съобщи чешкото външно министерство. Това е реакцията на Прага от решението на Москва да експулсира 20 служители на чешкото посолство в Русия, обяви пред журналистите външният министър на Чехия Якуб Кулханек.

„Ние ограничаваме броя на дипломатите в руското дипломатическо представителство в Прага в съответствие със състоянието на щата на нашето посолство в Москва. Решението влиза в сила от днес. Руската страна получи срок да изтегли своите хора от Чехия до края на май", каза Кулханек.

По данни на външно министерство на Чехия, от вторник щатът на руското посолство наброява 27 дипломати и 67 технически сътрудници, а чешкото в Русия – 5 дипломати и 19 души технически персонал.

На 21 април чешкият външен министър Якуб Кулханек поиска Русия да върне обратно изгонените 20 служители на посолството в Москва. Ако това не се случи, Прага заплаши да експулсира десетки руски дипломати.

В отговор на това говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Русия няма да допусне да се разговаря с нея с ултиматуми и че чешкият посланик Витезслав Пивонка ще бъде извикан днес в министерството.

„Предлагаме Прага да остави ултиматумите за общуване в рамките на НАТО. С Русия такъв тон е недопустим”, каза тя.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Трябва ли да има предсрочни избори?

Нов кабинет в рамките на този парламент или избори при първа възможност още през септември

Покажи резултати Скрий резултати