Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Ден 11 от войната в Украйна: Мариупол е под обсада, Херсон е недостъпен и с празни магазини

Свят

Ден 11 от войната в Украйна: Мариупол е под обсада, Херсон е недостъпен и с празни магазини

Ден 11 от войната в Украйна: Мариупол е под обсада, Херсон е недостъпен и с празни магазини - Tribune.bg
Снимка:

Продължава обсадата на украинския град Мариупол. На този фон хуманитарната криза в града се задълбочава, обявиха властите.

Русия възобнови офанзивата си срещу обсадения югоизточен град Мариупол, след като прекратяването на огъня, договорено по време на вторите преговори, беше провалено. Провали се и евакуацията на гражданите на Мариупол.

Нощта премина спокойно в Киев доц. Даниел Бенатов, българин, живеещ в Украйна. По думите му през вчерашния ден е превзета болница за психично болни, намираща се на около 30 км от града.

„Западната част на Украйна остава сравнително незасегната. Предполагам руснаците все още нямат толкова сили, за да атакуват, но нищо не се знае. Руските войски спират хранителните доставки до Херсон“, заяви пред Нова телевизия Александър Севастиян, който се намира в града.

„Път за евакуация няма никакъв. Руските войски недопускат в града да влязат дори камионите с доставки от хранители продукти и лекарства. Магазините са празни, хората изкупуват последните налични стоки”,  обясни той.

По думите му нощта в града е преминала спокойно, но нападенията продължават в населено място на 60 км от Херсон.

„Спазваме определения военен час- от 20.00 до 06.00 часа сутринта”, каза още той.

През вчерашния ден се проведе и протесет в Херсон срещу руските действия а територията на страната.

„Вярваме, че това ще е начинът да променим нещо и да се сложи край на войната”, каза още той.

След 11 дни на военни действия днес Украйна е капсулиране. Трудно се влиза в страната, но и трудно се излиза.  Един от вариантите за евакуация е граничният пункт между Румъния и Орловка- създаден от бесарабски българи неотдавна. Пунктът ежедневно поема все по-голяма бежанска вълна. Бесарабските българи сами са организирали канали за извеждането на хора.


Топ новини

виж още
Актуална тема