Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Директорът на ЦРУ тайно се е срещал с главата на талибанския политофис

Свят

Директорът на ЦРУ тайно се е срещал с главата на талибанския политофис

Снимка:

Това е среща на най-високо ниво между администрацията на Байдън и талибаните след падането на афганистанската столица Кабул

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс е провел тайна среща с ръководителя на политическата служба на талибаните мула Абдул Гани Барадар в Кабул. Това съобщават американските медии.

Според източници от срещата се е състояла в понеделник. Необичайното в нея е, че това е първият диалог на такова ниво между високопоставен служител на американската администрация и един от лидерите на талибаните, откакто групата пое контрола над столицата на Афганистан по-рано този месец.

Изданията припомнят, че Барадар беше задържан от агентите на ЦРУ и Пакистан преди 11 години, след което прекара 8 години в затвора. След това именно той в последствие участва в преговори със САЩ в Катар.

По не потвърдена информация страните са обсъдили срокът на оттеглянето на американските войски от Афганистан и евакуацията на граждани и афганистански сътрудници. Не е ясно дали САЩ са поискали удължаване на времето за изтегляне или не.

ЦРУ е отказало да коментира информацията.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още