Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Доказано: Мъжете се заразяват по-често с COVID-19, има и научна причина

Свят

Доказано: Мъжете се заразяват по-често с COVID-19, има и научна причина

Доказано: Мъжете се заразяват по-често с COVID-19, има и научна причина - Tribune.bg
Снимка:

В сравнение с жените мъжете са по-склонни да бъдат инфектирани с COVID-19 поради по-високата концентрация на ангиотензин-конвертиращия ензим 2 (ACE2) в кръвта им и заради взаимодействието, с което коронавирусите проникват в клетката, съобщава Европейското кардиологично дружество.

"АСЕ2 е рецептор на повърхността на клетките. Той взаимодейства с коронавируса и му позволява бързо да проникне и да зарази здрави клетки ... Има висока концентрация на АСЕ2 в белите дробове, така че тези ензими се считат за изпълняващи решаваща роля за прогресирането на белодробни заболявания, свързани с COVID-19", заяви д-р Адриан Воорс, директор на научното изследване и професор по кардиология в Университета Грьонинген, Нидерландия (UMCG).

Група учени измериха концентрацията на АСЕ2 в кръвни проби, взети от повече от 3,5 хиляди пациенти със сърдечна недостатъчност от 11 европейски страни. Оказа се, че концентрацията на АСЕ2 при мъжете е по-висока, отколкото при жените.

Екипът съобщи, че проучването е започнало преди пандемията от коронавирус и не включвало пациенти с COVID-19. Въпреки това, когато резултатите от други изследвания показали, че ACE2 е свързан с навлизането на новия коронавирус в клетките, Воорс и неговият екип забелязват, че това резонира с тяхното проучване.

"Когато открихме, че един от най-ярките биоиндикатори, ACE2, е много по-висок при мъжете, отколкото при жените, разбрах, че това може да обясни защо мъжете са по-склонни да се заразят и да развият тежки респираторни усложнения от COVID-19, отколкото жените", каза един от авторите на изследването - д-р Исая Сама от UMCG.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети