Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Доказано: Предпазните маски не пречат на дишането

Свят

Доказано: Предпазните маски не пречат на дишането

Доказано: Предпазните маски не пречат на дишането - Tribune.bg
Снимка:

Американски учени разбиха на пух и прах мита за вредата от носенето на защитни маски, пише „The Philadelphia Inquirer“, позовавайки на експерти от здравното министерство на САЩ.

Заради продължителното им използване хората си мислят, че носенето на предпазни маски е вредно, но притесненията им са безпочвени. Много хора трудно могат да проумеят ползата от тези защитни средства.

„Хората се опитват да си измислят причини, за да не носят маски и поставят под съмнение медицинските изследвания“, твърди Равина Кулар - експерт в Американското общество по инфекциозни болести (IDSA).

Другата заблуда е свързана с риска да се разболеете заради това, че носите средство за защита. Лекарите до момента не разполагат с данни, че маската може да стане причина да заболеете.

Медиците обясняват, че защитната функция на маските е налице, когато ги носи голяма част от населението.

Според експертите, маските не осигуряват пълна защита от коронавируса, но все пак служат за бариера и задържат разпространението на инфекцията във въздуха.

Резултатите бяха потвърдени и от експеримента на американската лекарка Меган Хол, която измерва показанията на организма си с няколко различни маски и споделя показанията в социалните мрежи.

„Виждам много постове в социалните мрежи на хора, които се оплакват, че не могат да дишат с маска или, че маската намалява количеството кислород в тялото. В същото време тези хора твърдят, че маската не предпазва коронавирусът да навлезе в тялото, но пък задържа частиците въглероден диоксид – не знам как тази теория въобще има някакъв смисъл“, пише педиатърката.


Коментари (1)

Дишането е затруднено, трябва да си пълен кретен, за да твърдиш обратното. Господ щеше да ни създаде с маски, ако беше нужно, още при раждането.
25.06.2020 21:50 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема