Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Домбровскис: Ако не бъде спрян, Путин ще удари натовските държави в Балтика

Свят

Домбровскис: Ако не бъде спрян, Путин ще удари натовските държави в Балтика

Домбровскис: Ако не бъде спрян, Путин ще удари натовските държави в Балтика - Tribune.bg
Снимка:

ЕС трябва да приеме сериозно руската заплаха след години на двусмислено отношение от страна на Брюксел към Москва, смята той

Руският президент Владимир Путин вероятно ще засили военните си амбиции и ще предизвика НАТО в страните от Балтийско море Литва, Латвия и Естония, освен ако не бъде спрян в Украйна, предупреди вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис в интервю за Politico.

Валдис Домбровскис, еврокомисар по търговията, който е израснал в Съветския съюз и черпи от опита си като бивш министър-председател на Латвия, смята, че ЕС трябва да приеме сериозно руската заплаха след години на двусмислено отношение от страна на Брюксел към Москва.

„Ако не подкрепим Украйна, това няма да спре в Украйна. Очевидно Путин сега е в някакво агресивно военно настроение и за съжаление е вероятно тази агресия да продължи и в други страни“, каза той.

Попитан дали е особено притеснен за Молдова, той определи балтийските страни като проблем.

„Ако погледнете ескалацията на агресивната реторика на Русия и дори изявленията, в които се твърди, че Русия подкрепя белоруските интереси за достъп до Балтийско море, и нарастващата антибалтийска реторика – добре в Украйна, тя също започна с нарастваща антиукраинска реторика.

Прогнозата, че балтийските страни могат да бъдат следващите в полезрението на Путин след инвазията в Украйна, отразява нивото на тревога в някои части на Европейската комисия относно следващия ход на Путин. Домбровскис отдавна предупреждава за заплахата от страна на руския президент.

„Въпросът е: до каква степен се поддаваме на това изнудване с ядрените оръжия на Русия, защото те може да се използват постоянно срещу всичко? Путин ще продължи своите агресивни войни, той винаги ще използва това изнудване“, каза той. „Това са уроци, които трябваше да бъдат научени преди. Умиротворяването на агресора не работи и агресорът трябва да бъде спрян с всички средства."

Домбровскис е и крайно скептичен към дипломатическите инициативи, насочени към руския президент.

„Въпросът е дали тези дипломатически разговори носят някакви осезаеми резултати по отношение на спирането на войната или поне осигуряването на прекратяване на огъня или хуманитарни коридори. В момента нито едно от тях за съжаление не се материализира.“

Френският президент Еманюел Макрон играе водеща роля в достигането на Европа до Путин, като през последните дни руският президент говори и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и германския канцлер Олаф Шолц.

Бившият латвийски премиер подчерта, че нови санкции срещу Русия могат да дойдат до дни.

Въпреки че Домбровскис заема твърда позиция за санкции, все още не е ясно дали ЕС ще се лиши от руския петрол и газ, тъй като Германия е твърдо срещу подобна мярка.

Обсъжданите мерки са в областта на крипто активите; стъпки за разширяване на списъка с банки, извадени от системата за плащания SWIFT; и премахване на статута на Русия като най-облагодетелствана нация в Световната търговска организация


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати