Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Египет ще пести енергия със смяна на часовото време

Свят

Египет ще пести енергия със смяна на часовото време

Египет ще пести енергия със смяна на часовото време - Tribune.bg
Снимка:

Египет реши да възстанови лятното часово време след деветгодишно прекъсване като част от усилията на правителството, изпитващо недостиг на средства, за "рационализиране на потреблението на енергия", се казва в изявление на кабинета.

„От последния петък на април до последния четвъртък на октомври всяка година официалното време в Арабска република Египет ще се премества с 60 минути напред“, се казва в изявлението.

Задълбочаващата се икономическа криза, предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна миналата година, доведе до рязък спад на египетската валута и до скок на цените.

Миналата година Кайро обяви серия от мерки за нормиране на потреблението на електроенергия, включително затъмняване на уличното осветление, с цел да освободи енергия за износ и да увеличи изчерпаните си валутни резерви.

Връщането към смяната на часовника два пъти годишно е последният ход на правителството "в светлината на икономическите условия и промените, на които светът е свидетел", се посочва в изявлението на кабинета.

За последен път Египет спазваше лятното часово време през 2014 г. През същата година правителството наложи две допълнителни промени, за да съкрати дневния пост по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, което прави общо четири промени за една година.

Докато властите се борят да привлекат чуждестранни инвестиции, инфлацията през януари достигна 26,5%, сочат официалните данни.

Сметките за електроенергия за домакинствата, които са субсидирани за по-голямата част от населението, може да се увеличат през юни, когато изтича едногодишното замразяване на повишаването на цените.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати