Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕК: 70% от пълнолетното население в ЕС е напълно ваксинирано срещу КОВИД-19

Свят

ЕК: 70% от пълнолетното население в ЕС е напълно ваксинирано срещу КОВИД-19

Снимка:

България остава твърдо на последна позиция по темп на ваксинация

70% от пълнолетното население на Европейския съюз е било напълно ваксинирано срещу КОВИД-19. Това завиха от Европейската комисия като обясниха, че така напрактика са постигнали целта, която беше поставена в началото на годината.

Броят на 100 на администрираните ваксини на 100 души при повечето държави от ЕС означава, че над 50% от хората са получили по две пълни дози от КОВИД ваксини. България остава твърдо на последна позиция по темп на ваксинация. 

Процентът на напълно ваксинирани възрастни е около 20 процента в България, 32,8 процента в Румъния, 49 процента в Словакия и 58,1 процента в Полша. Нивото е 72,5 % във Франция, 70,6 % в Германия, 76,7 % в Испания и 85,5 % в Ирландия, според данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията

 

Брой администрирани КОВИД ваксини на 100 души население, според данни на Our World in DataБрой администрирани КОВИД ваксини на 100 души население, според данни на Our World in Data

„70% от пълнолетните в ЕС са напълно ваксинирани. Искам да благодаря на много хора, които направиха това велико постижение възможно“, заяви в Туитър председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Фон дер Лайен обаче подчерта, че „пандемията не е приключила и трябва да останем бдителни“.

Тя отбеляза, че „много повече европейци“ трябва скоро да бъдат ваксинирани, за да се избегне нова вълна от инфекции и да се предотврати появата на нови варианти на КОВИД-19.

От комисията отбелязват, че важен крайъгълен камък в стратегията на ЕС за ваксиниране след бавния старт на имунизация, но също така маскира големите различия между отделните страни членки, като някои от тях са надвишиха с доста целта от 70%, докато други в по-бедния източен регион на блока са далеч назад.

Още през месец май ЕК подписа договор с „Пфайзер“, в който се предвижда доставката на 1,8 млрд. дози ваксини между края на годината и 2023 г.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още