Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕК препоръчва: Без руска енергия, ограничаваме отоплението до 19 градуса през зимата

Свят

ЕК препоръчва: Без руска енергия, ограничаваме отоплението до 19 градуса през зимата

ЕК препоръчва: Без руска енергия, ограничаваме отоплението до 19 градуса през зимата - Tribune.bg
Снимка:

Европейската комисия ще поиска днес от държавите от ЕС да намалят отоплението, за да помогнат на Европа да преживее зимата без руска енергия и без да нанесе опустошителен удар върху икономиката си.

През последните дни руският президент Владимир Путин се заигра със заплахите си да прекрати доставките на газ за блока, но Брюксел иска от страните от ЕС да се подготвят за най-лошото.

„Подготвяме се за всякаква възможност, независимо дали става дума за сериозни смущения или за пълно прекратяване на доставките на руски газ... Ако се случи най-лошото, ще трябва да сме готови", заяви в началото на юли председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Страсбург.

След като на 24 февруари Путин изпрати войски в Украйна и Западът отговори със санкции срещу Москва, Русия започна да намалява доставките си на газ, очевидно за да попречи на страните от ЕС да попълнят резервите си.

ЕС се бори да замени руските доставки с по-далечни източници като САЩ, Норвегия, Азербайджан и Алжир.

Но в понеделник Международната агенция по енергетика предупреди, че неруските газови ресурси "просто няма да бъдат достатъчни".

Очаква се Брюксел да поиска от страните да приемат задължителни мерки за ограничаване на отоплението до 19 ºС и на климатизацията до 25 ºС в обществени и търговски сгради, "където това е технически възможно".

Планът показва, че ЕК се фокусира основно върху потреблението на енергия от електроснабдителните дружества и промишлеността, тъй като домакинствата съставляват едва 37% от общото търсене на газ.

Брюксел настоява също държавите "да преминат към ядрена енергия, където това е възможно", и съветва страните, които искат да се откажат от атомната енергия, да отложат планираното закриване на атомни електроцентрали.

А за да се сведат до минимум прекъсванията на газовите електроцентрали, резервните генератори, захранвани с дизелово гориво, трябва да могат да поемат работата "поне за пет дни".

Плановете на ЕС за оцеляване през зимата идват на фона на нарасналата тревога за това колко силно ще се отрази на европейската икономика руският газов срив през следващите месеци.

Планът няма да включва таван на цените на енергията - идея, която беше силно подкрепена от САЩ, но която европейците досега изключваха като жизнеспособно решение на проблема със свръхзависимостта си от Русия.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати