Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕК свика извънредно заседание на енергийните министрите на ЕС на 30 септември

Свят

ЕК свика извънредно заседание на енергийните министрите на ЕС на 30 септември

ЕК свика извънредно заседание на енергийните министрите на ЕС на 30 септември - Tribune.bg
Снимка:

Европейската комисия (ЕК) ще свика нова извънредна среща на министрите на енергетиката на ЕС до края на септември. На заседанието ще бъдат разгледани  мерки за преодоляване на енергийната криза. Испанският вицепремиер и министър на екологичния преход и демографските предизвикателства Тереса Рибера съобщи новината пред TV3.

„Разполагаме с набор от мерки, които до голяма степен ни напомнят на това, което правихме в Испания през годината“, каза вицепремиерът.

„Ще трябва да видим какви точно условия ще предложи Европейската комисия преди тези заключителни преговори, преди одобрението на регламентите на 30 септември, очевидно преди края на месеца, на извънредното заседание на Съвета по енергетика, което председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще свика отново“, каза тя.

Наколко часа по-късно стана ясна и дата на срещата - 30 семптември.

„Свиквам поредно извънредно заседание на съвета на министрите на енергетиката на 30 септември“, заяви в Туитър чешкият министър на промишлеността и търговията Йозеф Сикела, чиято страна сега е ротационен председател.

Енергийната криза в ЕС се задълбочи в началото на юли с първите прекъсвания на доставките на газ от Русия за няколко държави от ЕС, свързани по-специално с проблеми с поддръжката на турбините на газопровода „Северен поток“ поради западните санкции срещу Москва. След това Европейската комисия призова държавите от ЕС да се подготвят превантивно за пълно спиране на доставките на руски газ и представи план за доброволно намаляване на потреблението на газ с 15% от всички държави членки в периода от 1 август 2022 г. до 31 март 2023 г.

По-рано министрите на енергетиката на ЕС не успяха да се споразумеят за таван на цените на руския тръбопроводен газ и възложиха на ЕК да проучи възможността за таван на цените на всички видове газ, включително на втечнения природен газ (LNG).

Според европейския комисар по енергетиката Кадри Симсон Европейската комисия смята, че е важно да се въведе ценови таван специално за руския газ „поради агресията на Русия срещу Украйна“, но Брюксел се опасява, че въвеждането на ценови таван за втечнения природен газ „може да подкопае сигурността на доставките“.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Има ли фактор, който разколебава доверието ви в честността на вота и изборните резултати?
Покажи резултати Скрий резултати