Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Енергийните министри на ЕС постигнаха съгласие за икономия на природен газ

Свят

Енергийните министри на ЕС постигнаха съгласие за икономия на природен газ

Енергийните министри на ЕС постигнаха съгласие за икономия на природен газ - Tribune.bg
Снимка:

Енергийните министри на страните-членки на ЕС постигнаха политическо съгласие за намаляване на потреблението на газ преди отоплителния сезон, това става ясно от публикация Туитър след заседанието им.

Постигнато е политическо споразумение да се намали потреблението на газ с 15 на сто от август до края на март догодина, съобщава БНР. Предвиждат се дерогации за страните с ограничени интерконекторни връзки с други държави-членки.

„Това не беше мисията невъзможна! Министрите постигнаха политическо споразумение за намаляване на търсенето на газ преди предстоящата зима“, съобщи Чехия, която е ротационен председател на ЕС.

„България изразява принципна подкрепа на заложените в Плана REPowerEU мерки за намаляване на зависимостта на ЕС от руски изкопаеми горива и обединяване на усилията за постигане на по-устойчива енергийна система и гарантиране на енергийните доставки за Европейския съюз (ЕС), както в представения на 20 юли 2022 г. пакет на ЕК „Спестяване на газ за подсигуряване на зимата“, това е част официалната българска позиция, която е била изразена извънредната среща на енергийните министри на ЕС, съобщи в понеделник БТА, като се позова на Министерство на енергетиката.

„С оглед подготвеността на ЕС в случай на пълно спиране на газовите доставки от Русия още през 2022 г., предложенията от пакета на Европейската комисия (ЕК) са в правилната насока, при съобразяване с националните специфики и стартовите позиции на всяка държава членка, както и предоставяне на необходимата гъвкавост за постигане на амбициите“, допълват от енергийното ведомство.

Преди ден председателят на ЕК Урсула Фон дер Лайен изрази увереност, че министрите ще намерят широко одобрение.

„Сигурна съм, че енергийните министри осъзнават своята отговорност. Става дума за създаване на система за сигурност за всички, за да могат безопасно да преживеят следващите две зими“, категорична беше тя.

На 20 юли ЕК публикува документ, според който до края на септември страните от ЕС трябва да представят планове за доброволно намаляване на потреблението на газ с 15% до 31 март 2023 година.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети