Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕМА препоръчва продължаване на ваксинацията с AstraZeneca като втора доза

Свят

ЕМА препоръчва продължаване на ваксинацията с AstraZeneca като втора доза

ЕМА препоръчва продължаване на ваксинацията с AstraZeneca като втора доза - Tribune.bg
Снимка:

Страничните ефекти под формата на кръвни съсиреци при нарушения на кръвосъсирването могат да се появят при един на 100 000 души, ваксинирани с ваксината Vaxzevria, разработена от британско-шведската компания AstraZeneca. Това се твърди в официално становище на Европейската агенция по лекарствата (EMA). Ползите от употребата на лекарството продължават да надвишават рисковете, затова регулаторът на ЕС препоръчва да се продължи използването на ваксината на AstraZeneca като втора доза.

Комитетът по лекарствата за хуманна медицина (CHMP) на ЕМА е анализирал допълнително наличните данни, за да оцени риска от тези много редки кръвни съсиреци в контекста на ползите от ваксината за различните възрастови групи и различни нива на заразяване.

Комитетът препоръча да продължи да се дава втора доза Vaxzevria между 4 и 12 седмици след даването на първата в съответствие с информацията за продукта.

Няма достатъчно данни от целия ЕС, за допълнителен контекст на ползите и рисковете по отношение на пола.

Регулаторът по лекарствата в ЕС заяви, че остава „твърдо убеден“, че ползите от ваксината на AstraZeneca Covid надвишават рисковете, но изолираните случаи на образуване на кръвни съсиреци „са повод за сериозно безпокойство и се нуждаят от сериозна и подробна научна оценка“.

Въпреки че броят на инцидентите при ваксинирани хора „изглежда не е по-висок от този, наблюдаван при общото население“, ръководителят на ЕМА Емер Кук предполага, че е възможно рисковете да бъдат по-високи за някои категории пациенти.

Според статистиката, честотата на CSVT при получателите на AstraZeneca изглежда е три или четири пъти по-висока от това, което обикновено се очаква - около 4 на милион, а не 1-1,4 на милион.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети