Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕНП призовава да започнат преговори с Албания и Северна Македония

Свят

ЕНП призовава да започнат преговори с Албания и Северна Македония

Снимка:

Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол изрази подкрепа за започването на преговори по присъединяването на Албания и Македония към ЕС, съобщава „Ора нюз”.

Той заяви, че двете страни са постигнали напредък, в съответствие с изискванията, необходими за започването на този процес.

„Въпреки че предстои да се направи още много, започването на преговори за присъединяване е следващата естествена стъпка. Гражданите и особено младите хора в Албания и Македония заслужават европейска перспектива, която ще бъде източник на мотивация и решителност тези страни и регионът да продължат с реформите, свързани с върховенството на закона, укрепването на съдебната система, борбата с корупцията, добросъседските отношения и гарантиране независимостта на медиите”, подчерта Дол.

Политиката на разширяване на ЕС е един от най-успешните инструменти за стабилност и мир на европейския континент, смята председателят на ЕНП.

Решението, което ще бъде взето следващата седмица, ще бъде историческо и от голямо значение за бъдещето на европейския континент. Европейският съюз няма да бъде пълноценен без интеграцията на държавите от Балканския регион.

„Пътят към членството за Македония и Албания ще бъде дълъг, но това е път, който трябва да изградим заедно и не трябва да губим скорост. Страните от Западните Балкани са най-близките ни партньори - исторически, географски и икономически. ЕС няма да бъде завършен, докато регионът не е част от нашия съюз “, добави той.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема