Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Ердоган ще купува още зенитно-ракетни системи С-400

Свят

Ердоган ще купува още зенитно-ракетни системи С-400

Снимка:

Турция възнамерява в бъдеще да закупи от Русия допълнителни зенитно-ракетни системи (ЗРС) С-400. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в интервю за телевизионния канал CBS.

На въпрос на журналист дали Анкара планира да направи това, турският лидер отговори: „В бъдеще никой няма да може да се намесва в това какви системи за отбрана придобиваме, от коя държава, на какво ниво. Никой не може да се меси в това. Само ние можем да вземаме такива решения“. „Разбира се, разбира се, да“, подчерта Ердоган.

Русия и Турция подписаха договор за доставката на системи за противовъздушна отбрана С-400 през 2017 г. Турция беше първата страна от НАТО, която придоби тези системи от Русия. Решението на Анкара предизвика рязко негативна реакция от Вашингтон и Алианса като цяло. САЩ не спират да се опитват да накарат Турция да изостави руските системи за ПВО. Поради факта, че Турция не се поддава на натиск и не се отказва от С-400, Вашингтон преди това изключи Анкара от американската програма за производство на изтребител-бомбардировач от пето поколение F-35. Освен това САЩ дълго време заплашваха Турция с въвеждането на редица едностранни санкции за закупуването на С-400, но не бързаха да предприемат тези стъпки, защото се опасяваха от допълнително влошаване на отношенията с ключов съюзник на НАТО и Анкара предупреди, че няма да остави без отговор прилагането на такива ограничения. През декември 2020 г. Вашингтон наложи санкции.  


Топ новини

виж още

Актуална тема