Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕС е най-големият износител на ваксини, България на дъното по направени имунизации

Свят

ЕС е най-големият износител на ваксини, България на дъното по направени имунизации

ЕС е най-големият износител на ваксини, България на дъното по направени имунизации - Tribune.bg
Снимка:

„Европейският съюз е най-големият износител на ваксини срещу коронавирус. От общността на 27-те са доставени до трети страни по света над един милиард препарата. Реално ЕС е изнесъл толкова ваксини за трети страни, колкото е и доставил на гражданите от съюза.“ Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

ЕС започна да изнася Covid ваксини в началото на глобалното им разпространение през декември 2020 г.

„Износът на ЕС беше насочен главно към по-големи икономики, като Япония, Турция и Великобритания бяха сред основните получатели, тъй като те имаха договори за доставка с производители на ваксини, които ги произвеждаха в рамките на Европейския съюз.“ подчерта фон дер Лайен.

По думите ѝ ваксините, изнесени или дарени от общността на по-бедни държави, са малка част от общия износ, но съюзът планира да увеличи даренията си през следващите месеци. Планирано е бъдат отделени най-малко 500 милиона дози за най-уязвимите страни.

Фон дер Лайен обясни, че ЕС е постигнал целта от 75 процентова ваксинация на населението и се надява тази цифра да се увеличи.

„Знаем, че за да преодолеем пандемията трябва цифрата да е такава не само на стария континент, но и в световен мащаб. Надявам се да го постигнем и със съдействието на президента на САЩ Джо Байдън. Следващата седмица на срещата на Г-20 в Рим това ще е нашата основна тема.“, подчерта председателят на ЕК.

 

В същото време според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) близо 80% от гражданите на ЕС на възраст 18 и повече години са получили поне една доза ваксина от началото на кампанията за ваксинация срещу Covid-19.

От данните става ясно, че страната ни е на дъното с едва 25% ваксинирани с поне една доза.

Вижте данните на ECDC за ваксинираните с поне една доза в страните членки на ЕС

ECDCECDC

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети