Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕС изключи Беларус от системата SWIFT

Свят

ЕС изключи Беларус от системата SWIFT

ЕС изключи Беларус от системата SWIFT - Tribune.bg
Снимка:

Посланиците на държавите от ЕС приеха днес решение да бъдат разширени санкциите срещу Русия и Беларус, съобщава БТВ, позовавайки се на френското председателство на Съвета на ЕС.

За Беларус се въвежда забрана за достъп до международната разплащателна система SWIFT, след като по-рано бе решено достъпът да бъде спрян частично за някои руски банки. Санкциите обхващат притежанието на криптовалути, както вече бе решено от европейските финансови министри.

Разширяват се и съществуващите финансови санкции срещу Русия.

Ограниченията по SWIFT засягат „Белагропромбанк“, банка „Дабрабыт“ и Банката за развитие на Беларус, както и техните беларуски филиали. Въвежда се забрана на преводи от и към Централната банка на Беларус, свързани с управлението на резерви или имущество, и предоставянето на бюджетни средства за търговия и инвестиции в Беларус.

Забранява се работата с акции на беларуски държавни дружества на европейските борси от 12 април.

Въвежда се ограничение на финансовите потоци от Беларус към ЕС, като се забранява приемането на депозити над 100 000 евро от беларуски граждани или жители, държането на сметки на беларуски клиенти от централните депозитари на ценни книжа на ЕС, както и продажбата на деноминирани в евро ценни книжа на беларуски клиенти. Забранява се предоставянето на банкноти в евро на Беларус.

Разширените санкции са насочени срещу ръководствата на двете страни, както и срещу олигарси и техните семейства. Мерките са свързани със събитията в Украйна, се отбелязва в съобщението. Допълва се, че официалното приемане на санкциите ще се извърши "на подпис".

Европейската комисия съобщи, че разширените санкции засягат още 160 граждани в Беларус и Русия. Промените предвиждат по-тясно съгласуване на приложението на мерките и начини санкциите да не бъдат избегнати.

За Русия промените, одобрени днес, въвеждат нови ограничения за износа на средства за морска навигация и радиосъобщителни технологии. Морският регистър на руските кораби се включва към списъка на санкционираните държавни дружества. Въвежда се предварителен обмен на данни за износ на оборудване за морска безопасност.

Въведени са санкции срещу още 160 граждани заради действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

В този списък попадат 14 олигарси и видни бизнесмени от ключови икономически области, които са важен източник на приходи за Русия - в металургичното производство, селското стопанство, фармацевтичната, далекосъобщителната и цифровата промишленост, както и членовете на техните семейства.

Включени са също 146 членове на Съвета на федерацията на Руската федерация, които ратифицираха правителствените решения на т. нар. договори за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ между РФ и т. нар. Донецка народна република и Луганска народна република.

Санкциите на ЕС вече се прилагат за общо 862 физически и 53 юридически лица, пише в съобщението.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати