Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕС сложи в „черен списък“ 20 високопоставени представители на Беларус

Свят

ЕС сложи в „черен списък“ 20 високопоставени представители на Беларус

Снимка:

Министрите на външните работи на страните от Европейския съюз се споразумяха да наложат санкции на 20 високопоставени представители на беларуските власти, отговорни за изборни измами и репресии срещу демонстранти, съобщава "Ал Джазира".

Президентът Александър Лукашенко също може да бъде включен в "черния списък" в следващ момент, решиха още министрите. "Имаме общо съгласие за това как ще бъде структуриран списъкът и кой ще бъде в него", заяви министърът на външните работи на Чешката република Томаш Петричек пред репортери на среща на външните министри в Берлин. Литовският външен министър Линас Линкевичиус заяви, че Лукашенко трябва да бъде включен в списъка сега, но призна, че "по тактически причини" той може да не бъде санкциониран веднага.

Някои държави са предпочели плавен подход в списъка и възможност да бъдат добавени имена, ако все пак Лукашенко не успее да влезе в преговори с опозицията, коментира "Ал Джазира". Техническите характеристики на списъка  ще бъдат финализирани най-рано следващата седмица.

Руският президент Владимир Путин предупреди в четвъртък, че е готов да изпрати полиция в Беларус, ако протестите там станат по-агресивни. Днес Украйна реши да замрази контактите с Беларус и се присъедини към ЕС, като осъди президентските избори и ги определи като „несвободни и несправедливи“.

От своя страна Александър Лукашенко заплаши да отговори реципрочно, ако на страната му бъдат наложени санкции, предаде Ройтерс. Той заплаши, че ако бъдат наложени санкции, ще прекъсне транзитните пътища през страната и ще бойкотира литовските пристанища.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още